1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Az OGYÉI szerepe a hamisított gyógyszerek elleni tevékenységben

Az OGYÉI ellenőrzi a gyógyszer útját a gyártótól a patikáig, azaz ellenőrzi a gyógyszerek minőségét, hatásosságát és biztonságos alkalmazhatóságát, valamint a gyártóhelyek megfelelőségét, illetve a gyógyszer-nagykereskedők tevékenységét. A hazai legális gyógyszer-kereskedelem szigorúan szabályozott, a gyógyszer-kereskedelmi lánc pedig zárt. Ennek lényege, a kereskedelmi lánc valamennyi tagja Magyarország, illetve a többi EU tagállam gyógyszer-felügyeleti hatósága által kibocsátott hatósági engedéllyel kell, hogy rendelkezzen. 

Az OGYÉI együttműködik a hazai bűnüldöző szervekkel és aktívan részt vesz a nemzetközi gyógyszerhamisítás ellenes összefogásban is: 

IMPACT: A gyógyszerhamisítás világméretű terjedésére válaszul a WHO 2006-ban létrehozta IMPACT (International Medical Products Anti-Counterfeiting Taskforce) nevű szervezetét. A cél olyan nemzetközi szintű összefogás létrehozása, melyben különböző nemzetközi szervezetek, érdekképviseleti szervek, gyógyszergyártók és gyógyszerészeti hatóságok közösen keresik a megoldást a gyógyszerhamisítás visszaszorítására. 

WGEO: Az EU Gyógyszerhatóságok Vezetőinek (Heads of Medicines Agencies, HMA) csoportja is létrehozta a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem összehangolását célzó munkacsoportját (Working Group of Enforcement Officers). Ez a munkacsoport vizsgálja az európai gyógyszerellátási rendszer esetleges sérülékenységeit, meghatározza az együttműködés lehetőségeit, és természetesen hamisítási eseteket is kivizsgál. 

PANGEA: A résztvevő országok számát tekintve a legnagyobb világméretű összefogás, amelynek célja az internetes hamis gyógyszer-kereskedelem mögött álló bűnszervezetek feltérképezése és felszámolása. Az évente megrendezett akcióban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Rendőrség és az OGYÉI is rendszeresen részt vesz. A PANGEA akció erdeményei IDE kattintva megtekinthetőek.

Frissítve: 2018.04.09 10:49