1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Kozmetikum

Mi minősül kozmetikumnak?

A kozmetikumok olyan készítmények, amelyek elsődlegesen valamilyen kozmetikai jellegű cél elérése érdekében a bőrrel, hajjal, körömmel, fogakkal, száj nyálkahártyával és a külső intim területtel külsőleg kerülnek érintkezésbe.

Kozmetikai jellegű cél lehet: pl.: tisztítás, illatosítás, dezodorálás, kinézet megváltozatása smink termékkel, hajfestékekkel, napvédelem, a környezet káros hatásainak megelőzése, az érintett testrész jó állapotban tartása.

Mi nem minősül kozmetikumnak?

A szervezetbe lenyeléssel, belélegzéssel, befecskendezéssel bekerülő termékek.

Nem kozmetikum a kifejezetten betegségek megelőzésre, gyógyításra, fájdalomcsillapításra ajánlott termék.

Vannak olyan hatóanyagok, növények, gyógynövények, amelyek nem lehetnek kozmetikum alapanyagok?

A kozmetikumok előállításához felhasznált anyagok köre rendeletileg szabályozott.A 1223/2009/EK rendelet II.; III.; IV.; V.; és VI. számú mellékletekben sorolja fel azokat az anyagokat, amelyek kozmetikumok előállításhoz egyáltalán nem vagy csak korlátozott feltételekkel használhatóak. A korlátozás a megengedhető maximális mennyiségre, esetenként felhasználásai területre, termék típusra illetve tisztasági követelményre vonatkozik. A tiltott anyagokat a II., a hatóanyagokat a III., a színezékeket a IV., a tartósítószereket az V., míg az UV-szűrőket a VI. számú melléklet tartalmazza. Fontos tudni, hogy a mellékletekben lévő korlátozások gyakran változnak.
Új anyag kozmetikai célú felhasználhatóságával kapcsolatos kérdésekben a Nemzeti Hatósághoz lehet fordulni szakvélemény keretében.

Regisztrált kozmetikumokat ki tartja nyilván?

Az EU-ban forgalmazott kozmetikumokat a felelős személynek/forgalmazónak az egységes CPNP-n kell regisztrálni, más nyilvántartás nincs.

A regisztrált kozmetikumok CPNP adatbázisa nem nyilvános felület, a felhasználó az általa kiválasztott kozmetikumról nem tud információhoz jutni.

A regisztrációval kapcsolatos kérdésekkel a Nemzeti Hatósághoz (OGYÉI) lehet fordulni.

Mit kell feltüntetni a csomagoláson?

A kozmetikai termékek csak akkor forgalmazhatók, ha azok tárolóedényén és csomagolásán letörölhetetlen, könnyen olvasható és jól látható formában szerepel a felelős személy neve vagy bejegyzett cégneve és címe; a csomagolás idején fennálló névleges tartalom súlyban vagy töltési térfogatban, az az időpont, ameddig a kozmetikai termék megfelelő feltételek mellett tárolva megfelel eredeti rendeltetésének ( „minőségmegőrzési idő”); a felhasználásra vonatkozó különleges óvintézkedésekre vonatkozó információkat; a gyártási tételszámot vagy a kozmetikai termék azonosító számát; a kozmetikai termék rendeltetését és az összetevők felsorolását. (A kivételeket, illetve a részleteket a 1223/2009/EK rendelet tartalmazza)

A fogyasztót védeni kell a kozmetikai termékek hatékonyságával és egyéb jellemzőivel kapcsolatos megtévesztő állításokkal szemben.

 • Harmadik országban előállított, vagy onnan importált termékeknél kötelező felírni a származási ország nevét.
 • Használattal kapcsolatos tudnivalóról is tájékoztatni kell a felhasználót, ha a termék megjelenéséből nem egyértelmű az alkalmazása pl.: rúzsra nem szükséges
 • Minőségmegőrzési idő:
  • jelölése:
   • felhasználható
   • homokóra szimbólum
  • megadása:
   • dátum /nap/hó/év
   • felbontástól számított hónapban /nyitott tégely/ 
Kozmetikumnak csak olyan hatás/tulajdonság tulajdonítható, a csomagolás feliraton és a reklámban, amellyel bizonyítottan rendelkezik, védve így a felhasználót a túlzó/megtévesztő állításoktól.

A kozmetikumokra tehető állításokkal kapcsolatban hat közös kritériumot ír elő a rendelet, ennek értelmezésére az OGYÉI készített egy útmutatót.

Kozmetikum forgalomba hozatalának feltételei

OGYÉI feladatai a kozmetikumokkal kapcsolatban

Vonatkozó jogszabályok

Elérhetővé vált az Európai Unióban a Cosmetics Europe által készített adatbázis a kozmetikai összetevőkről

Frissítve: 2019.11.06 16:57