1051 Budapest, Zrínyi utca 3.

Tel.: (1) 8869-300, E-mail: ogyei@ogyei.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

COSI

A gyermekek megfelelő tápláltsága számos megbetegedés kockázatát befolyásolja (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség), javítja az iskolai teljesítményt és pozitívan hat a társas kapcsolatokra. Ugyanakkor Európa szerte és Magyarországon magas a túlsúly és elhízás előfordulása.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az Európai Régióban 2007-ben indította útjára a Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálatát(Childhood Obesity Surveillance Initiative,COSI), a felmérésben jelenleg 41 ország vesz részt. A túlsúly és elhízás, valamint annak kockázati tényezőit monitorozó rendszer fő célja, hogy meghatározza a gyermekkori túlsúly és elhízás gyakoriságát az egyes országokban, leírja az európai régióban jellemző tendenciákat, és biztosítsa az egyes országok közötti összehasonlíthatóságot. A 6-9 éves gyermekek körében végzett vizsgálat célzott beavatkozási pontokat azonosít, melyek alapján a szakemberek egészségfejlesztő programokat dolgozhatnak ki, illetve a beavatkozások eredményességét követhetik nyomon.

Hazánk 2010-ben csatlakozott a COSI-hoz, a WHO Európai Irodája és az Egészségügyi Minisztérium között létrejött kétoldalú együttműködés keretében. A felmérést hazánkban az Országos Gyógyszerészeti És Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) koordinálja.

A 2016/2017-es tanévtől kezdve a COSI háromévenként, az éves iskola-egészségügyi szűrések részeként zajlik, iskolavédőnők közreműködésével. A 2016. októberében lezajlott vizsgálatban a WHO előírása szerint kiválasztott 155 általános iskolából 136 vett részt az ország egész területéről. A felmérés során a védőnők 1. és 2. osztályos gyermekek testsúlyát és testmagasságát mérték meg egységes NETFIT eszközökkel, valamint az iskolai táplálkozási környezet kérdőíves felmérésére is sor került. A következő felmérésre 2019. októberében kerül sor a tervek szerint.

Eredmények:

A túlsúlyos és az elhízott gyermekek aránya nem változott a korábbi, 2010-es COSI vizsgálathoz képest: minden 4. lány és minden 5. fiú túlsúlyos vagy elhízott a 7 éves gyermekek körében.

Részletes eredmények 

A program szakmai vezetője: 

dr. Kovács Viktória Anna, tel.: (+36) 30634-5058

Gyakran ismételt kérdések

 

Védőnőknek

 

Támogatók

Frissítve: 2019.01.28 16:28