1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos lakossági tudnivalók

Étrend-kiegészítők jelentősége és használata

Az étrend-kiegészítők a kiegyensúlyozott, vegyes étrend kiegészítését szolgáló élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan és adagolható formában (kapszula, tabletta, adagolható por, adagolható folyadék stb.) kerülnek forgalomba.

Napjainkban az étrend-kiegészítők egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, így az élelmiszerek között ez a kategória egy folyamatosan bővülő termékcsoportot jelent. Tapasztalataink alapján a lakosság tájékozottsága ennek ellenére nem megfelelő a témában, sokan ugyanis nincsenek tisztában az étrend-kiegészítők funkciójával és hajlamosak összekeverni azokat a gyógyszerkészítményekkel. A termékcsoporttal kapcsolatos tájékozatlansághoz nagymértékben hozzájárulhatnak a sok esetben félrevezető reklámok is. Az egyre növekvő kereslet az étrend-kiegészítők egyre fokozottabb reklámozását eredményezi. Számos óriásplakát, tévé- és rádióhirdetés, internetes hirdetés útján próbálják elérni a fogyasztókat az étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozások. Annak ellenére, hogy a jelölésre vonatkozó szabályokat a reklámozás során is be kell tartani, számos alkalommal előfordul, hogy az étrend-kiegészítők reklámjában terápiás, betegség megelőző hatást vagy valótlan, tudományosan nem megalapozott hatásokat tulajdonítanak a terméknek, esetleg a termék fogyasztása kapcsán gyors fogyást ígérnek.

Az étrend-kiegészítők bejelentése az OGYÉI-hez

Az Európai Uniós irányelvvel összhangban lévő magyar jogszabály (37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet) alapján az étrend-kiegészítők hatékony hatósági ellenőrzése érdekében legkésőbb a termék első forgalomba hozatalakor a gyártó vagy az importőr köteles bejelenteni a készítményt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (a továbbiakban: OGYÉI). Ez az ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség, amely a gyakorlatban a termék címkéjének, kitöltött adatlapjának és a közigazgatási szolgáltatási díj megfizetéséről szóló igazolás benyújtását jelenti az OGYÉI-hez.

Az OGYÉI hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő figyelmet fordít a bejelentett étrend-kiegészítők jogszabályoknak való megfelelőségére. Az Intézet által végzett szakértői munka legfőbb feladata a piacfelügyeleti hatóságok munkájának hatékonyan támogatása az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos probléma, veszély észlelésekor. Emellett az Intézet nemzetközi szintű aktív szakértői közreműködése is fontos szerepet játszik az étrend-kiegészítők Európai Uniós szabályozásának alakításában.

A bejelentett étrend-kiegészítők nyilvántartása

Mind a bejelentett termékek listája, mind a piacfelügyeleti hatóságtól kapott egyedi tájékoztatások alapján piacfelügyeleti intézkedésekkel (forgalomból történő kivonás, forgalmazás felfüggesztése) érintett termékek listája elérhető az OGYÉI honlapján.

Mit tartalmaznak az étrend-kiegészítők?

Hatóanyag tartalmukat tekintve az étrend-kiegészítők igen sokfélék lehetnek. A vitamin és ásványi anyag bevitel kiegészítésére szolgáló tablettákon, kapszulákon, pezsgőtablettákon túl gyógynövények széles skáláját, gombákat, növényi és állati eredetű hatóanyagokat, valamint egyéb élettanilag aktív anyagokat (pl. Q10, L-karnitin, koffein, stb.) is tartalmazhatnak, igyekezve megfelelni ezzel a fogyasztók széleskörű elvárásainak, igényeinek.

Az étrend-kiegészítőkre vonatkozó specifikus szabályozást Magyarországon a 37/2004. (IV.26.) ESCSM rendelet tartalmazza, amely tartalmában megfelel az étrend-kiegészítőket szabályozó 2002/46/EK irányelvnek.

A rendelet - többek között - pontosan rögzíti az étrend-kiegészítőkben alkalmazható vitaminok és ásványi anyagok körét, illetve felhasználható vegyületformáit, továbbá ezek napi adagra vonatkoztatott minimális mennyiségét (a napi ajánlott bevitel 15%-a).

Az étrend-kiegészítők megvásárolhatóak gyógyszertárakban, élelmiszerüzletekben, bioboltokban, internetes webshopokban, egyes cégek márkaboltjaiban, valamint drogériákban egyaránt. Bárhol is vásárol azonban a fogyasztó étrend-kiegészítőt, fontos tudnia, hogy azok jogszerűen kizárólag előrecsomagolt formában hozhatók kereskedelmi forgalomba!

Az étrend-kiegészítők jelölése

Mivel az étrend-kiegészítők is élelmiszerek, így a jelölésükre (címke feliratok, a címkén, csomagoláson található bármely jel, ábra stb.) és reklámozásukra egyrészt az élelmiszerekre vonatkozó általános előírásokat kell alkalmazni, melyeket a 1169/2011/EU rendelet tartalmaz, másrészt a termékcsoportra vonatkozó speciális szabályokat is kell betartani.

Az alábbi elemeket kötelezően fel kell tüntetni az étrend-kiegészítő készítmények csomagolásán: 

 • A termék megnevezését, amelynek tartalmaznia kell az étrend-kiegészítő kifejezést, a termék jellegét meghatározó összetevőket, tápanyagokat, hatóanyagokat.
 • A nettó mennyiséget.
 • A minőségmegőrzés időt és amennyiben szükséges a speciális tárolási és felhasználási feltételeket.
 • A termék összetevőit csökkenő mennyiségi sorrendben. Az adalékanyagokat a készítményben betöltött funkciójuk szerinti csoportnévvel és az adott adalékanyag nevével, vagy „E” számával kell feltüntetni.
 • A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget.
 • A termék napi adagjában lévő tápanyagok és élettani hatással rendelkező anyagok mennyiségét. A vitaminok, ásványi anyagok mennyiségét az ajánlott napi bevitel (NRV) százalékában is meg kell adni.
 • Az előállító, vagy forgalmazó nevét, címét, amennyiben szükséges a termék eredetét.
 • Figyelmeztetést, hogy: 
  • A fogyasztó az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl.
  • Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet.
  • A termék kisgyermekektől elzárva tartandó.

Az étrend-kiegészítők jelölésén alkalmazható állítások

Amennyiben az étrend-kiegészítő címkéjén egészségre vonatkozó állítások is megjelennek, úgy be kell tartani az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló 1924/2006/EK rendelet és kapcsolódó rendelkezései előírásait is!

Az állításokkal szemben megfogalmazott alapvető követelmények:

 • nem vezethetik félre a fogyasztót,
 • nem ösztönözhetnek túlzott élelmiszerfogyasztásra,
 • nem kelthetnek kétséget más élelmiszerek fogyaszthatóságát illetően,
 • nem kelthetnek félelmet a fogyasztóban,
 • nem sugallhatják azt, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrend nem biztosít megfelelő mennyiségű tápanyagot.
 • a fogyasztó számára érthetően kell megfogalmazni,
 • a fogyasztásra elkészített késztermékre kell vonatkozniuk,
 • használatukat általánosan elfogadott tudományos bizonyítékokra kell alapozni, azokkal kell alátámasztani,
 • tudományos igazolásuk az állítást alkalmazó élelmiszeripari vállalkozó feladata,
 • a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások alkalmazásának feltétele a tápanyag profilnak való megfelelés.

Felmerül a kérdés, hogy szükséges-e egyáltalán étrend-kiegészítőket fogyasztani?

A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás biztosítja a szervezet egyensúlyi állapotához, normál működéséhez szükséges tápanyagokat (fehérje, szénhidrát, zsír, vitamin, ásványi anyag, élelmi rost) és a biológiailag aktív összetevőket is (antioxidánsok, L-karnitin, prebiotikumok, probiotikumok, stb.).

Adódhatnak azonban olyan élethelyzetek – szigorú diéta, fogyókúra, felfokozott, rohanó életmód, betegségek utáni lábadozás, stb. - amikor a megszorítások, a kiegyensúlyozatlan, esetleg egyoldalú étrend, a szervezet kimerült állapota miatt étrend-kiegészítő fogyasztására lehet szükség a szervezet egyensúlyi állapotának fenntartásához.

Természetesen egyetlen étrend-kiegészítő sem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást, a normál ütemű életmódot, a megfelelő pihenést és alvást, vagy fogyókúra esetén a túlzások nélküli, szakember által összeállított étrendet.

Az étrend-kiegészítők nem sugallhatják a fogyasztó számára a következőket: 

 • Betegség megelőző, vagy azt kezelő hatás, vagy erre történő utalás.
 • Arra vonatkozó állítás, vagy utalás, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend nem alkalmas a szükséges tápanyagok és biológiailag fontos anyagok bevitelére.
 • A fogyókúra során várható testtömeg csökkenés üteme, mértéke.

 

Frissítve: 2022.09.08 16:45