1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztató étrend-kiegészítők alkalmazásával kapcsolatban - 2020.03.18.

Az étrend-kiegészítők az élelmiszerek közé tartozó termékek, melyek vitaminokat, ásványi anyagokat vagy egyéb más, élettani hatással rendelkező anyagot tartalmaznak. Általában kapszula, tabletta, vagy egyéb, kis mennyiségben adagolható formában találkozhatunk ezekkel a készítményekkel.

Ugyan élelmiszernek tekintjük őket, de fontos tudni, hogy nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet, csupán kiegészítője lehet a valamilyen oknál fogva korlátozott vagy kiegyensúlyozatlan táplálkozásnak.

Több vitamin és ásványi anyag (úgymint folsav, A-, B6-, B12-, C-, D-vitamin, az ásványi anyagok közül a cink, réz, szelén és a vas) hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, amennyiben megfelelő mennyiségben jut hozzá szervezetünk.

A felnőttek számára javasolt napi beviteli vitamin/ásványi anyag referencia értékek az alábbi linken is találhatók:

https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitokben_felhasznalhato_vitaminok_es_asvanyi_anyagok_

Az NRV érték a felnőttek számára javasolt napi beviteli referencia érték, mellyel az élelmiszerek, étrend-kiegészítők jelölésén is találkozhatunk. Ott százalékos adat jelzi, hogy a készítmény 100 grammja vagy meghatározott adagja az adott vitamin vagy ásványi anyag a napi beviteli referencia értéknek hány százalékát fedezi.

A vitaminok és ásványi anyagok túlzott bevitele azonban kerülendő.

A túlzott bevitel elkerülése érdekében érdemes figyelembe venni az ún. legfelső biztonságos beviteli szintet (UL- upper level). Az UL szint az a maximális vitamin/ásványi anyag mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres bevitel mellett, az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást. A jelenlegi tudományos ismeretek alapján nem minden vitamin és ásványi anyag esetén állapítható meg UL érték. Ez esetben olyan útmutató értékeket (Guidace=G) érdemes figyelembe venni, amelyeknél tudományos háttér igazolja az adott mennyiségű kiegészítés (dúsított élelmiszer és étrend-kiegészítő együttesen + gyógyszer) tolerálhatóságát.

Ezen információk táblázatos formában megtalálhatók az OGYÉI weboldalán is (https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitokben_felhasznalhato_vitaminok_es_asvanyi_anyagok).


Budapest, 2020. március 18.

Frissítve: 2021.01.21 15:44