Közétkeztetés

Megjelent: 2016.03.16 17:05, Utolsó módosítás: 2025.02.27 15:39

Az egészséges táplálkozás alapvető fontosságú a gyermekek megfelelő fejlődéséhez, mentális, szociális és fizikai jóllétéhez is. A zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag, emellett alacsonyabb telített zsír-, hozzáadott cukor- és sótartalmú étrend az egészséges testtömeg megőrzésének, valamint a szív- és érrendszeri, daganatos betegségek megelőzésének egyik kulcsa. Az iskolai és óvodai táplálkozás-egészségügyi környezetre vonatkozó, 2008−2009-es és 2013-as vizsgálati eredményeink azt mutatták, hogy az esetek nagy részében az óvodai és iskolai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felelt meg az egészséges táplálkozás irányelveinek. Megállapításra került, hogy szükség van egy, a közétkeztetésre vonatkozó jogszabály mielőbbi megalkotására. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2011-ben tette közzé azt az ajánlást, amely a 2015. szeptember 1-jétől kötelezően alkalmazandó, és a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet alapja lett. A rendeletalkotás folyamán kiemelt cél volt az is, hogy a felmerülő, szakorvos által igazolt diétás étkeztetést intézményi keretek között kötelező legyen biztosítani, így garantálva az étrendi kezelésre szoruló gyermekek esélyegyenlőségét, terápiájának töretlenségét. A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet (továbbiakban: Rendelet) fő célja, hogy a közétkeztetés hozzájáruljon a gyermekek egészséges fejlődéséhez, egyes betegségek megelőzéséhez, a betegek megfelelő kezeléséhez, gyógyulási folyamatához, illetve az ellátottak részére biztosítsa a szükséges energiatartalmat és az egyes tápanyagok megfelelő mennyiségét. Tekintettel a közétkeztetést igénylők nagy számára a közétkeztetésnek az egészséges táplálkozás megvalósításában és az egészségtudatos életmód kialakításában kiemelkedő szerepe van. Az egészséges táplálkozás hosszú távú befektetést jelent az egészségbe, pozitív hatásai a felnőttkorra is kihatnak és az idősebb korosztálynál is hozzájárulnak az egészségi állapot javításához. 

 A Rendelet az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága által életre hívott jó gyakorlat portálon is szerepel. 

A Rendeletben foglaltak betarthatóságát, a közétkeztetés nagyobb mértékű elfogadottságát az NNGYK számos tevékenységgel támogatja: élelmezésvezetőknek szóló táplálkozás-egészségügyi tárgyú képzést hirdet, közétkeztetési valamint interszektorális munkacsoportokat működtet, szakmai kiadványokat, módszertani leveleket tesz közzé, külön honlapot működtet (merokanal.hu) a közétkeztetés elfogadottságának népszerűsítése céljából, tankonyhai foglalkozásokat, képzéseket és konferenciákat tart, felméréseket végez, disszeminációs tevékenységeket lát el.

Az NNGYK közétkeztetéssel kapcsolatos honlapja – szülőknek, pedagógusoknak, közétkeztető cégeknek


 

 

A leggyakoribb kérdések és válaszok a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet kapcsán

Intézménytípusonként hatályos rendeleti pontok

Diétás étkeztetés

Élelmezésvezetői továbbképzés

Minden jog fenntartva © 2025 Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
accessible