Egységes minősítési rendszert dolgoztak ki az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának munkatársai azon népegészségügyi felügyelők számára, akik a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendeletnek való megfelelését vizsgálják, a közétkeztetés tárgyú közbeszerzések tekintetében alkalmazandó eljárások sajátos szabályairól szóló 676/2020. (XII. 28.) Kormányrendelet szerint.
A közétkeztetés szabályozásának és minőségi emelésének következő lépése a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet bevezetése után a közétkeztetés tárgyú közbeszerzések tekintetében alkalmazandó eljárások sajátos szabályairól szóló 676/2020. (XII. 28.) Kormányrendelet megalkotása volt, mely előírja, hogy
az ajánlatkérőnek minden esetben vizsgálnia kell a közétkeztetési rendeletnek való megfelelést, "a szolgáltató táplálkozás-egészségügyi minősítési eredményeinek százalékos minősítési átlaga alapján, amennyiben rendelkezik már minősítéssel.”
A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet előírásainak való megfelelést a közétkeztetési szolgáltatás nyújtásának helye szerint illetékes népegészségügyi feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala ellenőrzi. A 676/2020. (XII. 28.) Korm. rendeletben megfogalmazott táplálkozás-egészségügyi feltételek teljesülését a népegészségügyi hatóság ellenőrzi, melynek munkáját az OGYÉI 7 modulból álló táplálkozás-egészségügyi minősítő rendszer kidolgozásával támogatta.
Az OGYÉI által rendelkezésre bocsátott minősítő rendszerkapcsán, az egységes ellenőrzési szempontok megvalósítása és a Rendelet előírásainak megfelelő értelmezése céljábólaz intézet 2022-ben egy felhasználói kézikönyvet is közreadott, amely az ellenőrzést végző hatóság munkáján túl az élelmezésvezetőét is segítheti, hiszen útmutatóként szolgálhat a rendeletben foglaltak betartásához.
A Felhasználói kézikönyv a táplálkozás-egészségügyi minősítő rendszer használatához innen letölthető.
A szakmai kiadványt az OGYÉI véleményezésre és jóváhagyásra megküldte az általa működtetett közétkeztetési munkacsoport koordináló bizottságának:
- Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)
- Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)
- Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)
- Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ)
- Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV)
- Turisztikai és vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)