1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Táplálkozás-egészségügyi minősítő rendszer

Egységes minősítési rendszert dolgoztak ki az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának munkatársai azon népegészségügyi felügyelők számára, akik a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendeletnek való megfelelését vizsgálják, a közétkeztetés tárgyú közbeszerzések tekintetében alkalmazandó eljárások sajátos szabályairól szóló 676/2020. (XII. 28.) Kormányrendelet szerint.

A közétkeztetés szabályozásának és minőségi emelésének következő lépése a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet bevezetése után a közétkeztetés tárgyú közbeszerzések tekintetében alkalmazandó eljárások sajátos szabályairól szóló 676/2020. (XII. 28.) Kormányrendelet megalkotása volt, mely előírja, hogy

az ajánlatkérőnek minden esetben vizsgálnia kell a közétkeztetési rendeletnek való megfelelést, "a szolgáltató táplálkozás-egészségügyi minősítési eredményeinek százalékos minősítési átlaga alapján, amennyiben rendelkezik már minősítéssel.”

A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet előírásainak való megfelelést a közétkeztetési szolgáltatás nyújtásának helye szerint illetékes népegészségügyi feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala ellenőrzi. A 676/2020. (XII. 28.) Korm. rendeletben megfogalmazott táplálkozás-egészségügyi feltételek teljesülését a népegészségügyi hatóság ellenőrzi, melynek munkáját az OGYÉI 7 modulból álló táplálkozás-egészségügyi minősítő rendszer kidolgozásával támogatta.

Az OGYÉI által rendelkezésre bocsátott minősítő rendszerkapcsán, az egységes ellenőrzési szempontok megvalósítása és a Rendelet előírásainak megfelelő értelmezése céljábólaz intézet 2022-ben egy felhasználói kézikönyvet is közreadott, amely az ellenőrzést végző hatóság munkáján túl az élelmezésvezetőét is segítheti, hiszen útmutatóként szolgálhat a rendeletben foglaltak betartásához.

A Felhasználói kézikönyv a táplálkozás-egészségügyi minősítő rendszer használatához innen letölthető.

A szakmai kiadványt az OGYÉI véleményezésre és jóváhagyásra megküldte az általa működtetett közétkeztetési munkacsoport koordináló bizottságának:

  • Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)
  • Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)
  • Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)
  • Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ)
  • Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV)
  • Turisztikai és vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)

 


Frissítve: 2022.10.10 13:27