1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Iskolai közétkeztetés

Az iskolai étkeztetés nagyon fontos területe a közétkeztetésnek, hiszen a gyermekek idejük jelentős részét az iskolában töltik, így egészségükre nagy hatással van, hogy milyen ételeket fogyasztanak ott. A helyes táplálkozás nem csupán a gyermekek megfelelő fejlődéséhez szükséges, de pozitív hatással van szellemi képességeikre is. Bizonyított, hogy a helytelen táplálkozás az iskolás gyermekeknél növeli a hiányzások számát és összefügg egyes magatartás-zavarokkal is. Ebben a korban alakulnak ki a felnőttkori szokások, ezért fontos, hogy támogassuk a megfelelő táplálkozási magatartás kialakulását, hiszen a betegségek 80%-a összefügg a táplálkozással.

Az OÉTI 2013-ban másodjára készítette el az Országos iskolai MENZA körképet, melynek eredményei szerint, az iskolai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az ajánlásoknak.

A legnagyobb problémát a nem megfelelő mennyiségű zöldség, gyümölcs, tej, tejtermék és teljes kiőrlésű pékáru biztosítása jelenti. A korábbi felméréshez képest a kényelmi termékeket felhasználó közétkeztetők aránya csökkent, azonban az ételek sótartalma még mindig meghaladta a korcsoportos ajánlást. Gyakori, hogy az ételek energiatartalma sem érte el az előírtakat. A felmérés eredményei sajnos azt mutatták, hogy már a gyerekek táplálkozásában is jelen vannak azok a kiemelt kockázati tényezők, amelyek felelősek a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás és a daganatos betegségek kialakulásáért. Nem kétség tehát, hogy milyen nagy szerepe is van a közétkeztetésnek az egészséges táplálkozás megvalósításában.

A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás- egészségügyi előírásokról pontosan meghatározza a különböző iskolai korosztályok számára szükséges energia- és tápanyagigényt.

A Rendelet tartalmazza az egy adagra vonatkozó felhasználandó nyersanyagok mennyiségét (nyersanyag-kiszabati útmutatót) és az adagolási útmutatót is. Fontos része az új szabályozásnak a korcsoportonként megengedett napi sóbevitel (g/fő) előírása. A Rendelet betartásával a közétkeztetők biztosítani tudják a gyermekek számára a minőségében és mennyiségében is megfelelő táplálékot.


A leggyakoribb kérdések és válaszok a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet kapcsán

Országos Iskolai Menza Körkép

Táplálkozás-egészségügyi minősítő rendszer

Frissítve: 2023.02.03 13:17