1051 Budapest, Zrínyi utca 3.

Tel.: (1) 8869-300, Fax: (1) 8869-460

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Iskolai közétkeztetés

Az iskolai étkeztetés nagyon fontos területe a közétkeztetésnek, hiszen a gyermekek idejük jelentős részét az iskolában töltik, így egészségükre nagy hatással van, hogy milyen ételeket fogyasztanak ott. A helyes táplálkozás nem csupán a gyermekek megfelelő fejlődéséhez szükséges, de pozitív hatással van szellemi képességeikre is. Bizonyított, hogy a helytelen táplálkozás az iskolás gyermekeknél növeli a hiányzások számát és összefügg egyes magatartás-zavarokkal is. Ebben a korban alakulnak ki a felnőttkori szokások, ezért fontos, hogy támogassuk a megfelelő táplálkozási magatartás kialakulását, hiszen a betegségek 80%-a összefügg a táplálkozással.

Az OÉTI 2013-ban másodjára készítette el az Országos iskolai MENZA körképet, melynek eredményei szerint, az iskolai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az ajánlásoknak.

A legnagyobb problémát a nem megfelelő mennyiségű zöldség, gyümölcs, tej, tejtermék és teljes kiőrlésű pékáru biztosítása jelenti. A korábbi felméréshez képest a kényelmi termékeket felhasználó közétkeztetők aránya csökkent, azonban az ételek sótartalma még mindig meghaladja a korcsoportos ajánlást. Gyakori, hogy az ételek energiatartalma sem éri el az előírtakat. A felmérés eredményei sajnos azt mutatják, hogy már a gyerekek táplálkozásában is jelen vannak azok a kiemelt kockázati tényezők, amelyek felelősek a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás és a daganatos betegségek kialakulásáért. Nem kétség tehát, hogy milyen nagy szerepe is van a közétkeztetésnek az egészséges táplálkozás megvalósításában.

A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás- egészségügyi előírásokról pontosan meghatározza a különböző iskolai korosztályok számára szükséges energia- és tápanyagigényt.

A Rendelet tartalmazza az egy adagra vonatkozó felhasználandó nyersanyagok mennyiségét (nyersanyag-kiszabati útmutatót) és az adagolási útmutatót is. Fontos része az új szabályozásnak a korcsoportonként megengedett napi sóbevitel (g/fő) előírása. A Rendelet betartásával a közétkeztetők biztosítani tudják a gyermekek számára a minőségében és mennyiségében is megfelelő táplálékot. 

Az iskolai közétkeztetés minőségi és mennyiségi javítása, a táplálkozás-egészségügyi környezet egészségessé tétele érdekében javasoljuk alábbiakat: 

 • legalább napi egyszeri nyers gyümölcs, zöldség teljes körű biztosítása
 • a tej és tejtermékek mennyiségének növelése
 • a teljes kiőrlésű gabonafélék felhasználásának jelentős növelése
 • a cukrozott italok helyett a víz adása
 • közétkeztetésben felhasznált egészséges élelmiszerek választékának bővítése
 • az ételek sótartalmának csökkentése (Só helyett fűszerek kreatív alkalmazása, sómentes ételízesítők szélesebb körű használata, az ételkészítés során hozzáadott só mennyiségének pontos mérése, nem pedig kóstolás!)
 • a Mintamenza program fenntartása és kiterjesztése
 • a táplálkozási kockázati tényezők csökkentését célzó programokban az iskolák részvételi arányának növelése,pl. Iskolatej program, Iskolagyümölcs program, HAPPY-hét program
 • az étkezésre megfelelő idő biztosítása
 • a mosdón kívüli ingyenes, kulturált vízfogyasztás teljes körű biztosítása
 • az iskolai büfék és automaták választékának egészségessé tétele

Segédlet az iskolabüfék árukínálatának kialakításához

A leggyakoribb kérdések és válaszok a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet kapcsán

Frissítve: 2016.03.18 13:25