1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Új Élelmiszer Katalógus

Az Új Élelmiszer Katalógus a vonatkozó rendelet gyakorlati alkalmazása során alakult ki és a tagállamok szakértőiből és a Bizottság munkatársaiból, szakembereiből felálló EU Új Élelmiszer Munkacsoport folyamatos munkájának az eredménye.

A Katalógusban szereplő összes anyag esetében található egy kis jelölés, amely a státuszára vonatkozik. A jelölések pontos leírása az alábbi ábrán látható:

Ez a termék jelen volt a Közösség piacán élelmiszerként, élelmiszer-összetevőnként 1997. május 15-e előtt, és fogyasztása jelentős mennyiségben történt. Ennek alapján piacra kerülésének nem feltétele a 258/97/EK rendelet szerinti eljárás. Ugyanakkor egyes tagállamok, saját nemzeti szabályozásuk alapján metilthatják a termék piacra helyezesét. Így ajánlott a nemzeti kompetens hatsághoz fordulni a helyzet tisztázása érdekében.
A tagállamok kompetens hatóságaitól származó információk szerint ez a termék kizárólag étrend-kiegészítőként vagy étrend-kiegészítő összetevőjeként volt jelen a Közösség piacán 1997. május 15. előtt. Ezért étrend-kiegészítőben történő további alkalmazása nem engedélyhez kötött, minden, egyéb élelmiszertípusban történő felhasználálása a 258/97/EK rendeletben előírtak szerinti engedélyezési eljárást követeli meg.
E termékkel kapcsolatban a kérdés az volt, vajon piacra helyezése a 258/97/EK rendeletben előírtak szerinti engedélyezési eljárást követeli-e meg. A tagállamok kompetens hatóságaitól származó információk szerint a közösség területén nem volt élelmiszerként szignifikáns mennyiségben fogyasztva 1997. május 15-e előtt. Ennek megfelelően a termék piacra helyezését meg kell előznie a 258/97/EK rendeletben előírtak szerinti engedélyezési eljárásnak.
E termékkel kapcsolatban a kérdés az volt, vajon piacra helyezése a 258/97/EK rendeletben előírtak szerinti engedélyezési eljárást követeli-e meg. A státusz megállapításhoz szükséges információk összegyűjtése folyamatban van.

Az Új Élelmiszer Katalógus kizárólag tájékoztatásként szolgál! 

A benne foglaltakkal kapcsolatosan az alábbiakra hívjuk fel figyelmüket:  

  • Nem tekinthető egy kizárólagos listának. A listában olyan élelmiszerek, élelmiszer-összetevők szerepelnek, melyek a rendelet hatályba lépése óta kérdésként merültek fel.
  • ,,Élő adatbázis”, melynek következtében tartalma folyamatosan változhat, illetve bővülhet. A listában található információk módosítása elsősorban az adott élelmiszer, élelmiszer-összetevő múltbeli, szignifikáns mennyiségben történt fogyasztásának történetével (history of consumption in significant amount) összefüggésben történhet. Az erre vonatkozó, újonnan felmerült információk a tagállamok illetékes hatóságai általi megerősítést követően kerülhetnek fel a listára.
  • Nem tekinthető egy mindenre kiterjedő listának, a benne foglaltak kizárólag az új élelmiszer státuszra vonatkoznak, annak ellenére, hogy egyes anyagoknál terjedelmes leírás és esetleges nemkívánatos hatás is olvasható.
  • Minden esetben meg kell nézni az adott anyag megnevezése alatti leírást. Ugyanis itt további hasznos információ található, pl. hogy a feltüntetett státusz kizárólag az adott gyümölcs héjára vonatkozik.
  • A Katalógusban található információk kizárólag iránymutatásul szolgálnak arra vonatkozóan, vajon a termék forgalomba helyezésének feltétele-e a teljes engedélyezési eljárás a rendelet fényében. De egyes tagállamok, saját specifikus szabályozásuk alapján, korlátozhatják az adott élelmiszer, élelmiszer-összetevő forgalmazását.
  • A dokumentum, esetenként információkat tartalmazhat a kérdéses élelmiszer, élelmiszer-összetevő múltbeli használatáról, kizárólagosan étrend-kiegészítőként, vagy étrend-kiegészítő összetevőjeként. Az étrend-kiegészítőkre a 2002/46/EK európai uniós irányelv, valamint az ennek megfelelő tagállami jogszabályok vonatkoznak. Ha egy élelmiszer, vagy élelmiszerösszetevő 1997. május 15-e előtt kizárólag étrend-kiegészítőben volt jelen, akkor felhasználása csak étrend-kiegészítőben megengedett, más élelmiszer formában történő forgalmazása a 2015/2283/EU szerinti engedélyezési eljárást követeli meg. 
Frissítve: 2018.05.28 15:02