1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztató a veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatos, a COVID-19 járvány idején különös méltánylást érdemlő betegellátási érdekhez köthető gyógyszeralkalmazások bejelentéséről - 2020.06.26.

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során történő gyógyszerellátással kapcsolatos intézkedésekről szóló 67/2020. (III. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 3. §-a szerint, az engedélyhez nem kötött gyógyszerrendelést, illetve -alkalmazást a kezelőorvos a gyógyszerészeti államigazgatási szerv részére utólag, legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnésétől számított 90 napon belül bejelenti. A bejelentés az egészségügyi szolgáltató által a szolgáltatónál érintett valamennyi eset feltüntetésével együttesen is megtehető.

 

Ezen új szabály a kezelőorvosok különös méltánylást érdemlő betegellátási érdekből alkalmazott, egyedi -, illetve indikáción túli gyógyszeralkalmazásának megkönnyítése céljából került bevezetésre a járvány ideje alatt.

 

A 2020. március 11-én a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletben kihirdetett veszélyhelyzetet a 282/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet megszüntette. A veszélyhelyzet megszűnésének napja: 2020. június 18.

A fentiek értelmében kérjük, hogy a COVID-19 megbetegedések terápiájában érintett kezelőorvosok - tekintettel a veszélyhelyzet megszűnésére - tegyenek eleget a Korm. rendelet 3. §-ban foglalt kötelezettségüknek és a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül, azaz 2020. szeptember 16. napjáig küldjék el az indikáción túli gyógyszeralkalmazásra vonatkozó bejelentéseket az OGYÉI számára.

Amennyiben rendelkeznek már a terápiák során tapasztalható mellékhatásokkal kapcsolatos ismeretekkel, illetve rövid összefoglalót tudnak nyújtani a beteg állapotáról, a kezelés körülményeiről, úgy ezeket a kezelőorvosi nyilatkozatokat is kérjük megküldeni. 

A hazai betegellátásban indikáción túli gyógyszeralkalmazással, korábban a fenti könnyített eljárásrendbe vont, COVID-19 terápiákban alkalmazásra engedélyezett hatóanyagok az alábbiak:

·         Hydroxychloroquine-sulfate

·         Chloroquine

·         Remdesivir

·         Lopinavír

·         Ritonavir

·         Ruxolitinib

·         Azithromycin

·         Oseltamivir

·         Tocilizumab

·         Favipiravir

·         Infliximab

·         Adalimumab

·         Baricitinib

·         Canakinumab

·         IVIG-kezelés (intravénás immunglobulinok)

·         Sarilumab

·         Siltuximab

·         Sofosbuvir

·         Interferon-alfa

A bejelentés az egészségügyi szolgáltató által a szolgáltatónál érintett valamennyi eset feltüntetésével együttesen is megtehető. E bejelentésen túl további adminisztrációs terhet nem jelent a kezelőorvosok számára. 

A korábban kiadott ,,Tájékoztató a különös méltánylást érdemlő betegellátási érdekhez köthető gyógyszeralkalmazásokkal kapcsolatban COVID-19 járvány ideje alatt​" közlemény  az ALÁBBI weboldalon érhető el. 

 

Budapest, 2020. június 26.         
Frissítve: 2021.01.21 15:52