1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás a személyes kapcsolattal járó ismertetési tevékenység ügyében - 2020.06.08.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2020. március 16-án ajánlást tett közzé honlapján annak érdekében, hogy az ismertetési tevekénységet folytató entitások a kialakult helyzet miatt amúgy is leterhelt fekvőbeteg-ellátó intézetekben, szakrendelőkben, háziorvosi ellátásban és gyógyszertárakban ismertető személyek útján történő személyes megkereséseikkel lehetőség szerint ne veszélyeztessék az egészségügyi szolgáltató tevékenységet. Mivel 2020. május 4. napján, meghatározott feltételek teljesülése esetén újraindult a járóbeteg-ellátás, a szakorvosi ellátás, és bizonyos fekvőbetegek ellátások, és mivel a járványügyi védekezés a jelen helyzetben új válaszokat követel, ezért az OGYÉI a következő álláspontot fogalmazza meg:

Az OGYÉI Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK) egyeztetett álláspontja az, hogy a sikeres járvány elleni védekezés következtében hamarosan nem lesz akadálya a személyes kapcsolattal járó ismertetési tevékenység végzésének. A piaci szereplők ezért akkor járnak el felelősségteljesen, ha a látogatások újbóli megszervezését a veszélyhelyzet megszűnését követően kezdik meg és egyidejűleg továbbra is fokozott hangsúlyt fektetnek járványügyi előírások és a Rendelet fentebb idézett szabályrendszerének betartására.

Felhívjuk a figyelmet a higiénés szabályok betartására, illetőleg ennek előzetes egyeztetésére a felkeresni kívánt egészségügyi szolgáltatóval. Ennek alapján fontos hangsúlyozni, hogy a járvány eszkalálódása szempontjából kiemelt kockázattal bírnak az egészségügyi intézmények és időotthonok, ezért ezen intézményekben történő látogatásoknál a járványügyi protokoll betartása sarkalatos pont, a maszkviselés és távolságtartási szabályok követése alapvető feltételként kell, hogy rögzítésre kerüljön a látogatások újraindulásának megszervezése kapcsán.


Budapest, 2020. június 08.
Frissítve: 2021.01.21 15:51