1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás a Haifukang nevű készítmény alkalmazásáról - 2020.09.25.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) folyamatosan figyelemmel kíséri és vizsgálja, hogy mely készítmények alkalmazhatóak a COVID-fertőzés kezelésében.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet időtartama alatt a Haifukang 200 mg elnevezésű, favipiravir hatóanyag-tartalmú filmtabletta – gyógyszerminőségi szempontokat figyelembe véve – megfelelőnek bizonyulta COVID19-megbetegedés esetében történő alkalmazásra.

A veszélyhelyzet megszűnésével az OGYÉI megkezdte a készítmény forgalomba hozatalának ellenőrzését. A korábbi megállapítások - a rendelkezésre álló szakirodalmak és terápiás tapasztalatok alapján - jelenleg is fennállnak, illetve az OGYÉI-hez nem érkezett olyan információ, amely alapján szükségessé vált volna a készítmény alkalmazhatóságának visszavonása. A Haifukang 200 mg filmtabletta továbbra is - a járványügyi készültség ideje alatt - indikáción túli gyógyszerrendelés keretén belüla koronavírus-fertőzés kezelésére alkalmazható, amennyiben a kezelőorvos az OGYÉI-től kérelmezi.

A koronavírus kezelésében alkalmazott készítményekről elmondható, hogy azokat jellemzően más betegségek gyógyítására törzskönyvezték. Hazánkban az indikáción túli gyógyszeralkalmazásnak szigorú szabályai vannak, kérjük ezek szigorú betartását a továbbiakban is, azaz az adott beteg kórtörténete, az alkalmazott egyéb kezelések ismeretében dönthet a hatóság a készítmény esetleges alkalmazásáról, ezek dokumentumait mellékelni szükséges a kérelmekhez.

Fontos hangsúlyozni, hogy a gyógyszereknek mindig vannak bizonyos mellékhatásai, éppen ezért – a betegbiztonság érdekében – a készítmény csak megfelelő szakember fokozott felügyelete mellett alkalmazható. Amennyiben a kezelőorvos vagy az egészségügyi szolgáltató egy beteg favipiravirral történő kezelése során bármilyen – elsősorban súlyos – feltételezett mellékhatást észlel, legkésőbb 24 órán belül köteles jelenteni azt az OGYÉI felé az esetlegesen szükséges intézkedések megtétele érdekében. Éppen ezért arra kérjük az egészségügyi intézményeket, hogy szigorúan tartsák be a farmakovigilanciai szabályokat a kezelések során.

Az OGYÉI - az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is - folyamatosan figyelemmel kíséri a készítményre vonatkozó visszajelzéseket annak érdekében, hogy a betegek gyógyszeres kezelésük során a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.Budapest, 2020. szeptember 25.
Frissítve: 2021.01.21 15:53