1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Harmadik országokból származó hagyományos élelmiszerek notifikációja

Harmadik országból származó hagyományos élelmiszer esetén elegendő bejelentést tenni a forgalomba hozás szándékáról a Bizottság részére. A bejelentésre ugyanazon az online felületen van lehetőség, ahol az új élelmiszerek engedélyeztetési kérelmére. 

Milyen adatokat kell a bejelentésnek tartalmaznia? 

  • a kérelmező neve és címe;
  • a hagyományos élelmiszer megnevezése és leírása;
  • a hagyományos élelmiszer részletes összetétele;
  • a hagyományos élelmiszer származási országa vagy országai;
  • az élelmiszer valamely harmadik országban élelmiszerként való biztonságos felhasználásának hagyományát igazoló dokumentált adatok;
  • javaslat a tervezett felhasználás feltételeire és különös címkézési követelményekre, amelyek nem vezetik félre a fogyasztót, vagy annak ellenőrizhető indokolása, hogy ezek az elemek miért nem szükségesek. 

A Bizottság a bejelentést legkésőbb az érvényesség ellenőrzését követő egy hónapon belül továbbítja a tagállamok és a Hatóság részére. 

A továbbítását követő négy hónapon belül a tagállamok vagy a Hatóság biztonsági kifogásokat emelhetnek a Bizottságnál az Unión belül történő forgalomba hozatalával szemben, melyről a Bizottság értesíti a kérelmezőt.

Ebben az esetben a kérelem benyújtására van lehetőség, melynek a már benyújtott adatok mellett a biztonsági kifogásokkal kapcsolatos dokumentációt kell tartalmaznia. 

Amennyiben az előírt négy hónapon belül nem érkezik biztonsági kifogás a bejelentett élelmiszerrel szemben, a Bizottság engedélyezi az Unión belüli forgalmazást, továbbá frissíti az uniós jegyzéket. 

Szükség esetén használati feltételek (pl.: címkézési követelmények, vagy forgalomba hozatal utáni nyomon követésre vonatkozó követelmények) meghatározhatók.

Frissítve: 2018.05.28 14:55