1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Vigyázz, kész…víz! Indul a 11. HAPPY-hét

11. alkalommal hirdeti meg a vízivást népszerűsítő HAPPY-hét programot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), március 23-27. között. A programhoz csatlakozó iskolákban és óvodákban a gyerekek a vízfogyasztás előnyeiről tanulnak, játékos formában, melyhez az OGYÉI számos segédanyagot biztosít. Az egyedülálló témahétre, melyet tavaly országszerte több mint 1000 intézményben szerveztek meg, március 2-26. között, online regisztrálhatnak az iskolák és óvodák. A regisztrált intézmények idén is részt vehetnek a HAPPY keretében meghirdetésre kerülő pályázatokon, melyeken ezúttal tárgynyeremények találnak majd gazdára.

 

Regisztráció óvodáknak:

https://www.surveymonkey.com/r/happyhet_ovodairegisztracio


Regisztráció általános és középiskoláknak:

https://www.surveymonkey.com/r/happyhet_iskolairegisztracio

 

A gyermekkori elhízás egyik legfőbb oka világszerte a túlzott cukrosüdítő-bevitel. A sok szülő által ártalmatlannak vélt, nagy mennyiségben fogyasztott gyümölcslevekből származó többletkalória szintén hozzájárulhat a túlsúly kialakulásához. Ha a fiatalok a - Magyarországon szerencsére bőségesen rendelkezésre álló - tiszta ivóvizet részesítik előnyben, azzal nem csak a pluszkilókat kerülhetik el, de javulhat az iskolai teljesítményük, sportteljesítményük, általános egészségi állapotuk is.

 

Az Európai Bizottság által is jó gyakorlatként elismert HAPPY-program jól kiegészíti a gyermekek folyadékfogyasztási szokásainak javítását is célzó hazai intézkedéseket. Az érvényes jogszabályok értelmében a nevelési-oktatási intézményekben nem árusíthatók a népegészségügyi termékadó hatálya alá eső termékek (így meghatározott összetételű italok, üdítőitalok sem), a közétkeztetés keretében pedig a gyerekek nem kaphatnak szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt, hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcsitalt, valamint az előírtnál nagyobb mennyiségű cukrot tartalmazó teát.

 

A HAPPY-program alapja az a felismerés, hogy ha a gyerekek megtanulják, milyen típusú folyadékból mennyit ajánlott inniuk, és párhuzamosan az egészséges választék is könnyen elérhető számukra, szívesen fogyasztanak vizet, cukros italok helyett.

 

A HAPPY-hét során a gyerekek oktatása interaktív tanórák, játékos sport- és egyéb programok keretében, informatív plakátok kihelyezésével történik. Több intézményben „vízbárokat” alakítanak ki ilyenkor, hogy biztosítsák a mosdón kívüli vízivás lehetőségét, a szülőket pedig arra kérik, hogy üdítő helyett vizet csomagoljanak a tízórai mellé.

 

Az OGYÉI számos segédanyagot, vízfogyasztást népszerűsítő ötletet dolgozott ki az évek során, melyek online bárki számára hozzáférhetők.

 

További információ: https://merokanal.hu/happy-het/

Kapcsolat: happyhet@nngyk.gov.hu

 

 

Budapest, 2020. március 2.
Frissítve: 2020.03.02 10:47