1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tisztább, mint valaha – A hazai csapvíz kiváló minősége miatt (is) a legjobb választás

Európa az ásványvizek földje – Magyarország pedig a kontinens vízkészleteinek egyik őre. A talpunk alatt igaz kincs csordogál, amelynek hála nem pusztán ásvány- és gyógyvizekben gazdag az ország, hanem egészséges, jó minőségű csapvízben is.

Jelenleg 6500-nál is több vízfakadást tartanak számon idehaza, amelyből mintegy 3500 forrás élvez természeti oltalmat. Az ezekből kinyert víz nagyon jó minőségben érkezik meg otthonainkba. A hazai ivóvizek legnagyobb része ugyanis felszín alatti forrásból származik, ami azért is nagyon kedvező, mert ezeket a rétegeket sokkal kevésbé érik el a felszíni szennyeződések.

Ne zárjuk palackba!

A magyar föld tehát páratlan adottságokkal rendelkezik, amit érdemes kihasználni! Álló- és folyóvizeinken számtalan sport és rekreációs lehetőség kipróbálható és űzhető, gyógy- és termálvízkészletünk vonzereje pedig Európa-szerte egyedülálló. Ahogy átlag feletti minőséget képvisel a hazai csapvíz is, amely a felszín alatti forrásokból érkezik meg a poharainkba, szervezetünk számára ideális ásványianyag-tartalommal. A palackozott vizek esetében egyes ásványi anyagok mennyisége magas, ezért azoknak, akik rendszeresen ásványvizet fogyasztanak javasolt a különböző típusúakat felváltva fogyasztani.

A palackozott vizek a csapvízhez képest átlagosan huszonkétszer több mikroműanyagot tartalmaznak, előállításuk, tárolásuk és szállításuk a természet számára sokkal nagyobb terheléssel jár. Ezzel szemben a csapvíz a már kiépített közműhálózaton „közlekedik”, fogyasztása pedig nem termel műanyag hulladékot. Hiszen a végtelenszer újratölthető kulacsnál nincs környezetbarátabb megoldás! A csapvíz tehát nem csak a legtermészetesebb, de a leginkább természetbarát választás is a szomjoltásra.

Tisztább, mint valaha

És minden eddiginél biztonságosabb! Az ivóvíz ugyanis az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer idehaza, amelynek minőségét a szolgáltató és az illetékes hatóság is rendszeresen vizsgálja. Ennek garanciája pedig az idei évtől csak még erősebb. Januártól ugyanis olyan új rendelkezések léptek hatályban, amelyek a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetnek az ivóvízzel összefüggő kockázatok csökkentésére, valamint a lakosság megfelelő tájékoztatására. A csapvizet választani tehát a lehető legjobb döntés!

Éppen ez március óta tartó Aqua Challenge kihívás fő üzenete is, amelynek lényege, hogy minél több embert rábírjon a bőséges és elégséges vízfogyasztásra. Azok, akik csatlakoznak a próbatételhez, vállalják, hogy meghatározott időn át félretesznek mindenféle cukrozott és édesített folyadékot, és csak vizet töltenek a poharaikba – abból is naponta legalább 2-2,5 litert.

Még mindig nem késő csatlakozni a próbatételhez. A részletekért és hasznos tanácsokért keresd az esemény Instagram és Facebook oldalát!


Frissítve: 2023.07.25 08:36