Az OGYÉI alapfeladatai körében figyelemmel kíséri és vizsgálja a lakosság élelmezéssel és táplálkozással összefüggő egészségi állapotát és ehhez igazodva célzott táplálkozás-epidemiológiai vizsgálatokat - kockázatbecslést, hatásvizsgálatokat, állapotfelmérést - végez. A lakosság egészségi állapotának javítása érdekében az epidemiológiai vizsgálatokkal azonosított táplálkozási kockázatok csökkentésére ajánlásokat tesz, beavatkozásokat dolgoz ki és vizsgálja a beavatkozások hatását. Mindezek mellett egyéb intézetek és cégek felkérésére vállaljuk táplálkozás-epidemiológiai vizsgálatok tervezését, lebonyolítását, különösen a táplálkozási szokások feltérképezése, a táplálkozással kapcsolatos élettani paraméterek meghatározása, a táplálkozással összefüggő megbetegedések kutatása területén.