1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás meningococcus vakcinák ellátási helyzetével kapcsolatban

A jövő hétre megoldódik a Meningococcus B vakcina átmeneti hiányával kapcsolatos ellátási nehézség – tájékoztatja az OGYÉI a lakosságot.

Mint arról már korábban is hírt adtunk a Magyarországon forgalomban lévő Meningococcus elleni vakcinák zöme beszerezhető, pillanatnyilag gyártáskapacitási nehézségek miatt egyedül a Meningococcus B (Bexsero) elleni oltóanyag esetében van átmeneti termékhiány.

Az ellátás zavartalan biztosítása érdekében az OGYÉI több gyógyszer-nagykereskedővel felvette a kapcsolatot, arra kérve a cégeket, hogy keressenek külföldi forrásokat és nyújtsanak be kontingens behozatali engedély kérelmet a hiányzó Meningococcus B elleni vakcinák behozatalára, hogy a magyarországi jelenleg extrém mértékű igényeket ki lehessen elégíteni. Az egyik nagykereskedő szállítmánya már e hét végére beérkezhet, két másik gyógyszerforgalmazó cég is talált forrást, a jövő hét elején várható újabb vakcina szállítmány. 

Az agyhártyagyulladással kapcsolatos hírek miatt a kereslet az oltóanyagok iránt a sokszorosára növekedett, annak ellenére, hogy az ÁNTSZ több alkalommal is felhívta a figyelmet arra, hogy nincs járvány karácsony előtt két hét leforgása alatt több havi mennyiség fogyott el, ami a szükségletek pontos felmérését és a rendelést nehezítette.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet folyamatosan figyelemmel kíséri a készleteket, az Intézet főigazgatója, dr. Pozsgay Csilla arra kérte/kéri a patikák vezetőit, csak valós igények esetén rendeljenek a rendelkezésre álló szűkös készletekből, ne raktározzanak felesleges készletet a gyógyszertárakban. A háziorvosok és gyermekorvosok közreműködését pedig abban kérte/kéri, hogy a rendelésnél a megkezdett oltási sorok folytatását prioritásként kezeljék, új oltási sort csak indokolt esetben indítsanak. (Amennyiben a patikusok számára nehézséget jelent az oltóanyag beszerzése, kérjék az OGYÉI segítségét: ogyei@nngyk.gov.hu) 

A meningococcusok felszíni poliszacharidjaik alapján 13 szerocsoportba sorolhatók, közülük az A, B, C, W-135, Y szerocsoportúak a leggyakoribb kórokozók. Földrajzi eloszlás szerint különböző szerocsoportok dominálnak az egyes országokban. Hazánkban a B és a C szerocsoport által okozott megbetegedés fordul elő leggyakrabban, a decemberben történt halálesetet a C típussal történt fertőzés okozta.

A gyermek-és felnőttek ellátását végző háziorvosok minden esetben meg tudják mondani, kinek, milyen vakcinát kell/érdemes beadni/megvásárolni. A témában további tájékoztatás az ÁNTSZ honlapján olvasható, melyért kattintson ide!

Magyarországon törzskönyvezett vakcinák szerocsoportok szerint:

Szerocsoport

Vakcina

Átlagos fogyás

Ellátási hiány helyzete

Megjegyzés

Meningococcus C

MENJUGATE 10 mikrogramm por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz

32000 doboz/év

nincs ellátási probléma

2 éves korig ingyenesen elérhető az oltóanyag háziorvos és csecsemő-gyermekgyógyász szakorvos rendelésére

Meningococcus C

NEISVAC-C szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben

100000 doboz/év

nincs ellátási probléma

2 éves korig ingyenesen elérhető az oltóanyag háziorvos és csecsemő-gyermekgyógyász szakorvos rendelésére

Meningococcus C

MENINGITEC szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben

30000 doboz/év

forgalomba hozatali engedély jogosult változása miatt átmenetileg nincs forgalomban

 

Négykomponensű vakcina (A, C, W-135, Y)

Menveo por és oldat oldatos injekcióhoz

2000 doboz/év

nincs ellátási probléma

 

Négykomponensű vakcina (A, C, W-135, Y)

Nimenrix por és oldószer oldatos injekcióhoz

3200 doboz/év

nincs ellátási probléma

Meningococcus B

Bexsero szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben

4000 doboz/év

folyamatosan érkező tételek

 

2017. január 14.

Frissítve: 2018.01.23 13:30