1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazóknak - 2023.03.16.

Tisztelt Üzletvezető Asszony!

Tisztelt Üzletvezető Úr!


Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban: OGYÉI) kiemelt fontosságúnak tartja a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazók megfelelő szintű tájékoztatását. Az utóbbi időszakban felmerült fontosabb kérdéseket a következők szerint kívánjuk összefoglalni:

Gyógyszertáron kívül az a gyógyszer forgalmazható, amelyet az OGYÉI az orvosi rendelvény nélkül is kiadható és gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszerek alcsoportjába sorolt.

Nem forgalmazható tehát gyógyszertáron kívül minden vény nélkül is kiadható gyógyszer, csak annak meghatározott csoportja.

A lista elérhető az alábbi honlapon: https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis

A kereső felületen be kell jelölni a Kiadhatóság mezőben, hogy GYK – gyógyszertáron kívül is kapható gyógyszer. Majd a Keresés indítása gombra kattintva megjelennek azon gyógyszerek, melyek gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazást végző üzletekben is forgalmazhatók.

Gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazó helyek a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény 68. § (3)-(3a) bekezdése szerint gyógyszereket csak gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenység folytatására jogosulttól szerezhet be, illetve 2000 fő állandó lakosságszám alatti kistelepülésen működő, napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmi forgalmazásával foglalkozó üzlet közforgalmú gyógyszertártól megállapodás alapján.

Gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazás céljából nem szerezhető be gyógyszer interneten keresztül. 2000 fő állandó lakosságszám alatti kistelepülésen működő, napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmi forgalmazásával foglalkozó üzlet kizárólag olyan közforgalmú gyógyszertártól szerezhet be gyógyszert, amellyel előzetesen megállapodást kötött.

gyógyszerek beszerzésére és forgalmazására vonatkozó jogszabályok megsértése súlyos jogsértésnek minősül, melyre vonatkozóan az OGYÉI az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló 2005. évi XCV. törvény 20. § (4) bekezdése alapján bírságot szabhat ki, ismételt jogsértés következményeként pedig a fenti törvény 20. § (3) bekezdés e) pontja alapján a tevékenység folytatására vonatkozó engedély is visszavonható.

Kérem szíves együttműködését a megfelelő gyógyszerellátás biztosítása érdekében.

Minden egyéb kérdéssel forduljanak bizalommal a területileg illetékes tisztifőgyógyszerészhez, kollégáim elérhetőségét az alábbi linken találják meg.

A továbbiakban is minden fontos információról tájékoztatjuk Önöket.


Tisztelettel:

El Koulali Zakariás

országos tisztifőgyógyszerész

főigazgató-helyettes


Frissítve: 2024.04.09 16:38