1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazóknak - 2023.02.27.

Tisztelt Üzletvezető Asszony!

Tisztelt Üzletvezető Úr!


Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban: OGYÉI) kiemelt fontosságúnak tartja a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazók megfelelő szintű tájékoztatását.

Támogatni szeretnénk a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazókat annak érdekében, hogy minden szükséges információval és tudással rendelkezzenek ahhoz, hogy a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazás végzése megfelelő legyen. A következő hetekben olyan rövid tájékoztatókat fogunk a rendelkezésükre bocsájtani, amelyek segítik Önöket a gyógyszerekkel kapcsolatos speciális feladatok elvégzésében. A tájékoztatók kitérnek a gyógyszerekkel folytatott minden tevékenységükre, beszerzés, raktározás, nyilvántartás, stb.

A gyógyszer-kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek a gyógyszerkészletéről olyan nyilvántartást kell vezetnie, amelyből a gyógyszerek aktuális készlet- és forgalmi adatai megállapíthatók.

A gyógyszerek nyilvántartása vezethető papír alapon vagy elektronikus formában is.

A nyilvántartás vezetése legalább az alábbi adatokra terjedjen ki:

  • gyógyszer nyilvántartási száma,
  • gyógyszer neve,
  • gyógyszer gyártási száma,
  • gyógyszer felhasználhatósági időtartama,
  • gyógyszer kiszerelési egysége,
  • a gyógyszerkészlet és forgalmi adatok követhetőségéhez szükséges adatok,
  • a gyógyszert kiszállító nagykereskedő vagy a gyógyszer-kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletet a megállapodás alapján gyógyszerrel ellátó közforgalmú gyógyszertár megnevezése.

A naprakész és átlátható nyilvántartás vezetéséhez az alábbi javaslatok szolgálnak:

A papír alapon vezetett nyilvántartás esetében az alábbi linken található Önellenőrzési segédlet 3. számú melléklete tartalmaz egy mintát.

A gyógyszerek nyilvántartására gyógyszerenként egy-egy nyilvántartó lap szolgál, mely tartalmazza a jogszabály által előírt minden tartalmi elemet.

Gyógyszer beszerzést követően a nyilvántartó lapon fel kell vezetni a beszerzés idejét, a beszerzett gyógyszer gyártási számát (dobozon található), felhasználhatósági idejét (dobozon található) és a beszerzett mennyiséget.

Gyógyszer értékesítést követően a nyilvántartó lapon fel kell vezetni a kiadás idejét és a kiadott mennyiséget, valamint az aktuális készlet adatát.

A nyilvántartás a dolgozók számára ismert helyen kerüljön elhelyezésre és vezetésre.

Minden egyéb kérdéssel forduljanak bizalommal a területileg illetékes tisztifőgyógyszerészhez, kollégáim elérhetőségét az alábbi linken találják meg.

A továbbiakban is minden fontos információról tájékoztatjuk Önöket.


Tisztelettel:

El Koulali Zakariás

országos tisztifőgyógyszerész

főigazgató-helyettes


Frissítve: 2024.04.09 16:36