1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás gyógyszertáraknak - 2023.11.24.

Tisztelt Gyógyszertárvezető Asszony!

Tisztelt Gyógyszertárvezető Úr!


A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (a továbbiakban: NNGYK) kiemelt fontosságúnak tartja a gyógyszertárak megfelelő szintű tájékoztatását.

Jelen tájékoztatás azon gyógyszertárak részére készült, amelyek a „faluprogram” keretében gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazó helyek gyógyszerrel történő ellátását vállalták.

A Gazdaságújraindítási Akcióterv keretében a kistelepülési üzletek támogatásáról szóló 62/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerint, a pályázaton támogatást nyert üzletek gyógyszerellátását a legközelebbi, de legfeljebb 30 km távolságban lévő gyógyszertár biztosítja szakfeladatként.

Az üzletek gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásának ellenőrzését az NNGYK kiemelt feladatként kezeli.

A közelmúlt ellenőrzési tapasztalatai alapján, az ellenőrzést végző tisztifőgyógyszerész kollégák több esetben azt tapasztalták, hogy az üzlet készletében olyan gyógyszerek voltak megtalálhatók, amelyek a https://ogyei.gov.hu oldalon található gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszerek listáján nem szerepelnek.

Ennek elkerülése érdekében, munkájuk megsegítésére a hatóság ismét tájékoztatást ad a gyógyszertáraknak, az üzletek gyógyszerrel történő ellátásához.

A gyógyszertáron kívüli gyógyszer-kiskereskedelmi tevékenység keretében olyan gyógyszer forgalmazható, amely a gyógyszertárban orvosi rendelvény nélkül is kiadható, alkalmazását megelőzően az öndiagnózis egyértelműen felállítható, tévedés valószínűtlen vagy nem jár súlyos egészségügyi következményekkel, és veszélyessége (mellékhatás, kölcsönhatás) még jelentősebb mértékű túladagolás esetén sem nagy. A hatóság terápiás szakmai feltételek mentén dönt a gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszerek besorolásáról, annak felülvizsgálatáról és esetleges módosításáról.

A gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszerek listája az https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis linken érhető el, ahol ki kell választani a kiadhatóságnál a „gyógyszertáron kívül is kapható gyógyszerek” elnevezést.

Felhívom a figyelmet arra, hogy egy adott gyógyszer esetében, nem minden kiszerelés forgalmazható gyógyszertáron kívül, így a gyógyszerek átadása során ezt is vegyék figyelembe.

Felhívom továbbá figyelmüket arra, hogy amennyiben a faluprogramban részt vevő, gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazó üzlet ellenőrzésekor, az ellenőrzést végző kolléga olyan gyógyszert talál, amely a gyógyszertáron kívül forgalmazható gyógyszerek listáján nem szerepel, az ellenőrzést követően a gyógyszert átadó gyógyszertárral szemben is eljárás indul.

Kérem, hogy gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazó üzlet gyógyszerellátása során folyamatosan informálódjon a honlapunkon a gyógyszerek aktuális kiadhatósági adatai felől.

Felhívom figyelmüket, hogy a https://ogyei.gov.hu/onellenorzesi_segedlet___gyogyszertaron_kivuli_gyogyszerforgalmazasi_tevekenyseg_gyakorlati_utmutatoja/ linken elérhető a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazó tevékenységet végző üzletek részére készült önellenőrzési segédlet és a https://ogyei.gov.hu/onellenorzesi_segedlet___kozforgalmu_gyogyszertarak_mukodesenek_gyakorlati_utmutatoja linken a közforgalmú gyógyszertárak részére készült önellenőrzési segédlet, amelyek átolvasásával fel tudnak készülni a hatósági ellenőrzésekre.

További kérdés esetén keressék bizalommal munkatársaimat, elérhetőségeiket az alábbi linken találják.

https://ogyei.gov.hu/tisztigyogyszereszeti_foosztaly/

 

Tisztelettel:

El Koulali Zakariás

gyógyszer-ellenőrzési igazgató

országos tisztifőgyógyszerész


Frissítve: 2024.04.09 16:39