1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás gyógyszertáraknak - 2023.10.20.

Tájékoztatás


A legális gyógyszerellátási láncot érintő gyógyszerhamisítási eset miatt az NNGYK az alábbiakra hívja fel minden gyógyszer-nagykereskedő és gyógyszerész figyelmét:

A tagállami gyógyszerhatóságok és az EMA tájékoztatása szerint hamisított Ozempic injekciók[1] kerültek be a legális gyógyszerellátási láncba, a hamisítás tényét a forgalomba hozatali engedély-jogosult vizsgálata is megerősítette. Az ügy kivizsgálása folyamatosan zajlik az érintett tagállamokban, a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint Magyarország nem érintett.

Az eddig azonosított hamisított gyógyszerek az érintett gyógyszer-nagykereskedők készletében zárolásra kerültek, és nincs arra utaló információ, hogy a gyógyszertárak bárhol hamisított gyógyszert adtak volna ki a betegeknek, ugyanakkor nem lehet kizárni további hamisítványok felbukkanását.

A hamisított gyógyszerek csomagolása német nyelvű, és a dobozban az eredeti gyógyszer helyett átcímkézett inzulin adagoló toll található, amely külalakjában nem hasonlít az eredeti gyógyszerre.

A fentiek alapján az NNGYK felhívja a betegek figyelmét arra, hogy csak legális forrásból vásároljanak gyógyszert, és a szokásostól eltérő kinézetű Ozempic készítményeket ne használják, kétség esetén kérjék gyógyszerész segítségét.

A gyógyszerellátási lánc valamennyi szereplőjének feladata a gyógyszerek egyedi azonosítóinak ellenőrzése és a deaktiválása az előírásoknak megfelelően. A deaktiválási művelet során keletkező riasztásokat, a hamisítás gyanúját, illetve a gyógyszer értékesítésére vonatkozó gyanús (pl. nem legális gyógyszer-nagykereskedőtől érkező) ajánlatokat a Gytv. 17. § szerint haladéktalanul jelenteni kell az NNGYK felé.


El Koulali Zakariás

országos tisztifőgyógyszerész

gyógyszer-ellenőrzési igazgató
[1] Ozempic oldatos injekció előretöltött injekciós tollban


Frissítve: 2024.04.09 16:39