1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás gyógyszertáraknak - 2022.07.15.

Tisztelt Gyógyszerész Asszony!

Tisztelt Gyógyszerész Úr!


Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban: OGYÉI) kiemelt fontosságúnak tartja a gyakorló gyógyszerészek megfelelő szintű tájékoztatását. Az utóbbi időszakban felmerült fontosabb kérdéseket a következők szerint foglaljuk össze:

I. Favipiravir kiadhatósága:

A Favipiravir tartalmú gyógyszerkészítmények továbbra is beszerezhetők és kiadhatók lakossági gyógyszerellátás keretében, az erről szóló tájékoztatót ITT találja.

II. Önellenőrzésre szolgáló antigén Covid gyorsteszt:

2022. június 1. napján hatályba lépett a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló 2022. évi V. törvény, mely szerint:

3. § A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény 67. § (1) bekezdése szerinti vállalkozás önellenőrzési célt szolgáló SARS-CoV-2-fertőzés kimutatására szánt antigén gyorsteszt in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszköz forgalmazását a 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnésének hónapját követő harmadik hónap utolsó napjáig végezheti.

Fentiek alapján a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező kiskereskedelmi egységek 2022. augusztus 31. napjáig forgalmazhatnak önellenőrzési célt szolgáló SARS-CoV-2 fertőzés kimutatására szánt antigén gyorstesztet.

A változás a gyógyszertárakat nem érinti.

III. FoNo VIII. nyomtatott kiadása:

A Szabványos Vényminták Gyűjteménye VIII. kiadásának nyomtatott verziója a Paletta Press Kft. közreműködésével kerül kiadásra. A megjelenés pontos dátumáról és a megrendelés menetéről hamarosan külön tájékoztatás adunk.

IV. NÉBIH hírlevél

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) kéthetente jelentkező információs kivonatának célja, hogy a NÉBIH legfrissebb hírei azokhoz is eljussanak, akik nem böngészik naponta a honlapját.

A gyógyszertárban forgalmazható és a NÉBIH piacfelügyelete alá tartozó termékekre vonatkozó naprakész tájékoztatás céljából regisztráljon a hírlevélre az itt található linken:

https://portal.nebih.gov.hu/hirlevel

Minden egyéb kérdéssel forduljanak bizalommal a területileg illetékes tiszti(fő)gyógyszerészhez. Kollégáim elérhetőségét az az alábbi linken találják meg. A továbbiakban is minden fontos információról tájékoztatjuk Önöket.

A kiegyensúlyozott, biztonságos gyógyszerellátás érdekében az OGYÉI a gyógyszertárvezetők és minden gyógyszertárban dolgozó gyógyszerész, szakdolgozó együttműködését kéri.

Munkáját megköszönve kívánok jó egészséget és kellemes nyári feltöltődést!

 

Tisztelettel:

El Koulali Zakariás

országos tisztifőgyógyszerész

főigazgató-helyettes

Frissítve: 2023.01.11 14:07