1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás gyógyszertáraknak - 2022.03.04.

Tisztelt Gyógyszerész Asszony!

Tisztelt Gyógyszerész Úr!

 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban: OGYÉI) kiemelt fontosságúnak tartja a gyakorló gyógyszerészek megfelelő szintű tájékoztatását. Az utóbbi időszakban felmerült fontosabb kérdéseket a következők szerint kívánjuk összefoglalni:

I. Az Ukrán-Orosz konfliktus

Az elmúlt napokban Magyarország egy emberként összefogott, hogy segítséget nyújtson a háborús övezetből hazánkba menekülő embertársaink számára. A gyógyszerész társadalom egyszerre lépett, hogy segítse és támogassa a menekülteket. Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a gyógyszerek adományozásánál különös figyelemmel kell eljárni. Vényköteles gyógyszer gyógyszertárból csak az alábbiak szerint adható ki jogszerűen:

 

  • szabályos, magyar egészségügyi szolgáltató által kiállított megrendelőlapra,
  • orvosi vényre,
  • külföldi vényre,
  • AUV vényre,
  • végzettség alapján, orvos, fogorvos, gyógyszerész és állatorvos részére, 30 napra elegendő mennyiségben vény nélkül.

A gyógyszerész társadalom ismét megmutatta, hogy a lakosság mindig számíthat rá. Legyen szó koronavírus járványról vagy humanitárius katasztrófáról. Függetlenül attól, hogy mely területen dolgozunk, tára mögött, egyetemeken, közigazgatásban, iparban, a gyógyszerészi eskünkhöz hűen végezzük a tevékenységünket. Büszkeséggel tölt el, hogy ezekben a nehéz napokban Kollégáink a mindennapi munkájuk mellett, pénzt, energiát és időt nem sajnálva dolgoznak, hogy segíthessenek a nehéz helyzetbe került embertársaikon. Ez a hitvallásunk, ez a hivatásunk!

II. FoNo VIII. kérdések és válaszok

A FoNo VIII. kiadásának 2021. július 7-ei hatályba lépésétől kezdődően gyakorló gyógyszerészek több elvi és gyakorlati kérdéssel keresték meg az OGYÉI-t. Ezekből a kérdésekből és a hozzájuk kapcsolódó válaszokból olvasható a következő válogatás, amellyel a FoNo változásaiban történő eligazodást szeretnénk segíteni. A sorozat hetedik részét ITTnyolcadik részét pedig ITT találja. A sorozat korábbi részeit ITT találja.

Kérem, hogy a továbbiakban is küldje meg számomra a Szabványos Vényminták Gyűjteményével kapcsolatosan felmerült (technológiai, technikai, finanszírozási, stb.) kérdéseit a tisztigyogyszeresz.orsz@nngyk.gov.hu e-mail címre.

III. Március 15. körüli nyitva tartás

Március 15. napja ünnepnap, így ezen a napon csak az ünnepnapokon is nyitva tartó gyógyszertárak tarthatnak nyitva, valamint ügyeleti/készenléti szolgálatot látnak el a külön határozatban erre kötelezett gyógyszertárak.

Március 14. napja pihenőnap, ezen a napon a gyógyszertárak a szombati nyitva tartásuk szerint tartanak nyitva.

Március 26. napja áthelyezett munkanap, ezen a napon a gyógyszertárak hétfői (március 14. napját dolgozzuk le) nyitva tartás szerint kell, hogy nyitva tartsanak.

Amennyiben a gyógyszertárat a pihenőnapon (2022. március 14.) és az áthelyezett munkanapon (2022. március 26.) a gyógyszertár hatályos működési engedélyében foglaltaktól eltérő, csökkentett óraszámban kívánja működtetni, azt hatóságomhoz be kell jelentenie.

A formanyomtatvány ITT található.

IV. Működési engedély módosítás

Munkatársaim az év első hónapjában ellenőrizték, hogy a hatóságunkhoz megküldött utolsó társasági szerződés időpontja óta történt-e változás. Az adatok összevetésekor megállapításra került, hogy a gyógyszertárak több mint egy harmadánál, a gyógyszertárat működtető gazdasági társaság társasági szerződésében történt változás, amelyet elmulasztottak a hatóságnak bejelenteni. A változások közel 50%-a olyan volt, amely esetben szükséges lett volna a működési engedély módosítása is. Az ITT található tájékoztatóval szeretnénk segítséget nyújtani a gyógyszertár működtetőknek ebben a kérdésben.

V. OGYÉI székhelyének változása

Hatóságom székhelye megváltozott, az új címünk: 1135 Budapest, Szabolcs utca 33. Kérjük, hogy ahol eddig a gyógyszertár officinájában a felügyeleti szerv elérhetőségeként a 1051 Budapest, Zrínyi utca 3. cím szerepelt, azt szíveskedjenek kijavítani a 1135 Budapest, Szabolcs utca 33. címre.

Minden egyéb kérdéssel forduljanak bizalommal a területileg illetékes tisztifőgyógyszerészhez, kollégáim elérhetőségét az az alábbi linken találják meg. A továbbiakban is minden fontos információról tájékoztatjuk Önöket.

A kiegyensúlyozott, biztonságos gyógyszerellátás érdekében az OGYÉI a gyógyszertárvezetők és minden gyógyszertárban dolgozó gyógyszerész és szakdolgozó együttműködését kéri.

Munkáját megköszönve kívánok jó egészséget! Vigyázzunk egymásra!

 

Tisztelettel:

El Koulali Zakariás

országos tisztifőgyógyszerész

főigazgató-helyettes


Frissítve: 2023.01.11 14:08