1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Gyógyszermellékhatás-bejelentés

A gyógyszerek használata a gyógyító hatás mellett kellemetlen, akár veszélyes mellékhatások kialakulásával is járhat.

A gyógyszer okozta mellékhatás bejelentése elsődleges eszköze annak, hogy a gyógyszerhatóság (NNGYK) információt szerezzen egy gyógyszer lehetséges kockázatairól, és szükség esetén intézkedéseket hozzon annak csökkentésére, kezelésére. Előfordulhat, hogy a súlyos mellékhatások időben történő azonosítása az önkéntes mellékhatás-bejelentések segítségével életeket menthet a veszélyes gyógyszerek visszavonása vagy az alkalmazás feltételeinek módosítása révén.

A gyógyszerek alkalmazása kapcsán tapasztalt mellékhatás bejelentésére egyaránt lehetősége van az egészségügyi szakembernek, illetve a betegnek és hozzátartozójának; tehát bárkinek, akinek a gyógyszerhasználattal feltételezhetően összefüggő nemkívánatos hatás a tudomására jut.

A tudomására jutó vagy Ön által tapasztalt gyógyszermellékhatás gyanúját az alábbi lehetőségek valamelyikén jelezheti az NNGYK-nak:

ON-LINE

Az on-line bejelentőfelület elektronikusan kitölthető és a mellékhatás-bejelentés egy kattintással, egyszerűen továbbítható az NNGYK-nak. Amennyiben lehetősége van rá, kérjük, ezt a bejelentési módot válassza. A bejelentőfelületet az alábbi linken éri el:

https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

LETÖLTHETŐ BEJELENTŐ ŰRLAP

A letölthető bejelentőlap elektronikusan vagy kinyomtatás után kézzel is kitölthető, és az NNGYK részére e-mailben vagy postai úton küldhető vissza.

Külön űrlap áll rendelkezésre a gyógyszerek és a vakcinák (beleértve a COVID-19 elleni vakcinákat) okozta mellékhatások jelentésére:

Gyógyszermellékhatás-bejelentő űrlap

Vakcinamellékhatás-bejelentő űrlap

A kitöltött űrlapokat az alábbi úton juttathatja el az NNGYK-nak:

E-mail: adr.box@nngyk.gov.hu

Levelezési cím: 1372 Budapest, Pf. 450.

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Tájékoztatjuk, hogy a mellékhatás-bejelentésével Ön egyúttal tudomásul veszi, hogy az NNGYK a rendelkezésére bocsátott személyes adatokat a mellékhatás-bejelentésekkel kapcsolatos ügyintézés keretén belül kezeli, melynek jogalapját és a részleteket az Adatkezelési Tájékoztatóból ismerheti meg.

MELLÉKHATÁS-BEJELENTÉSSEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓK

Annak érdekében, hogy valóban hasznos, az új kockázatok felismerését és értékelését leginkább segítő információt szolgáltasson, kérjük, olvassa el a mellékhatás-bejelentés és értékelés folyamatáról szóló tájékoztatóinkat, ahol a mellékhatás-bejelentéssel kapcsolatos további kérdéseire is választ kap.

A gyógyszerek biztonsága rajtunk múlik (lakossági bejelentőknek)

Fontos tájékoztatás a mellékhatás-bejelentésről és a jelentések értékelésének folyamatáról (egészségügyi szakembereknek)

Mindig mondd el! (a WHO Uppsala Monitoring Center mellékhatás-bejelentésre felhívó kampányának videója)

Fokozott felügyelet alatt álló készítmények

A MELLÉKHATÁS NEM TITOK! A mellékhatások bejelentésével mindenki tehet a gyógyszerek biztonságosabb használatáért!

Frissítve: 2024.01.16 10:18