1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Maradjunk egyensúlyban! – Elindult az OGYÉI Aqua Challenge kihívása

Egészségünk egyik kulcsa a megfelelő hatékonyságú és sebességű anyagcsere. Ezért mi magunk is sokat tehetünk, például azzal, hogy rendszeresen és bőségesen fogyasztunk tiszta vizet. Többek között erre szeretne felhívni a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) márciustól augusztusig tartó Aqua Challenge kihívása.

Az egészséges anyagcsere egyet jelent azzal, hogy sejtjeink hozzájutnak minden olyan alapvető tápanyaghoz, ami nélkülözhetetlen a test egészének megfelelő működéséhez. Ahhoz, hogy ez az ellátási lánc zavartalan lehessen, hatékony lebontó és felépítő folyamatokra van szükség – ezekhez pedig vízre.

Az anyagcsere nélkülözhetetlen eleme

Szervezetünknek folyamatosan hidratáltnak kell lennie ahhoz, hogy valamennyi feladatát el tudja látni. Ezen funkciók egyike az anyagcsere, olyan komplex kémiai reakciók összessége, amelyek folyamán a szervezetbe bekerülő vagy az ott raktározódó anyagok lebomlanak, majd energiává vagy a sejtek építőelemeivé alakulnak át. Amit megeszünk, megiszunk vagy belélegzünk, azt a szervezetünknek fel kell dolgoznia. Ha valamit ebből hasznosnak ítél, azt megtartja, ami pedig káros vagy szükségtelen, azt a lehető legrövidebb úton kiüríti. A metabolizmus összességében az életfunkciók, így többek között a gondolkodás, a mozgás, a keringés és az emésztés fenntartásához és zavartalan működéséhez nélkülözhetetlen „biológiai” energia előállításáért felel, amiben a víz is fontos szerepet játszik. A víz maga a szállító, amely az értékes anyagokat eljuttatja a sejtekhez, míg az anyagcsere-folyamatokból származó káros és felesleges anyagokat segít mielőbb kiválasztani és eltávolítani a szervezetből.

Magasabb fokozatban

A metabolizmus sebességét számos tényező befolyásolja, amelyek közül ugyan néhányra – így a korra, a nemre vagy a genetikai adottságokra – nem lehetünk hatással, aktív életmóddal, kiegyensúlyozott táplálkozással és megfelelő hidratálással viszont befolyásolni tudjuk.

Az alapvető lebontó és építő folyamatok mellett tehát a hidratálás akár a testsúly feletti kontroll megerősítését is támogathatja. Ezen felül a folyamatos folyadékbevitellel megerősített anyagcsere fontos szerepet játszik a szervezet számára felesleges anyagok eltávolításában.

Egy kihívás az egészségért

A megfelelő folyadékbevitel tehát – ideális esetben cukrozatlan víz vagy ásványvíz formájában – elengedhetetlen valamennyi biokémiai folyamat optimális működéséhez. Ezért is érdemes csatlakozni az OGYÉI Aqua Challenge elnevezésű kihívásához, amelynek legfőbb célja a vízfogyasztás népszerűsítése. Azok, akik legalább egy hónapon át tudják teljesíteni a vállalást, azaz, hogy szomjukat csak vízzel csillapítják, megtapasztalhatják magukon a víz egészségre gyakorolt pozitív hatásait: keringésük felpezsdül, izomzatuk és bőrük tónusosabb lesz, miközben kevésbé érezhetik magukat fáradékonynak, ellenben sokkal mozgékonyabbak és vitálisabbak lehetnek.

A kampány szervezői színes és izgalmas programok segítségével igyekeznek toborozni, valamint motiválni a résztvevőket. Március 22-én, a Víz Világnapján 6 hazai nagyvárosban – Budapesten, Debrecenben, Győrben, Szegeden, Szekszárdon és Zalaegerszegen – állítottak fel vízivó pontokat, de többek között flashmobbal és nyereményjátékkal is készültek, valamint különböző rendezvényeken tematikus előadásokkal is várják az érdeklődőket. Két népszerű influenszer is a próbatétel mellé állt: a kihívás ideje alatt Nagy Dániel Exatlon versenyző és Nagy Benedek sportoló-vlogger bíztat majd a csatlakozásra és a kitartásra. Érdemes követni az esemény Instagram és Facebook oldalát is, mert ezeken a csatornákon az OGYÉI egészen augusztus végéig rendszeresen oszt meg információkat és hasznos tanácsokat a hidratáció fontosságáról.

Csatlakozz Te is az Aqua Challenge kihíváshoz, és igyál naponta legalább 2 liter vizet!


Frissítve: 2023.04.28 13:38