1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Kockáztatja az egészségét az, aki modafinil hatóanyagú gyógyszerrel igyekszik fokozni teljesítményét!

Figyelemfelhívás 

Előny-kockázat: mennyit ér a siker? Mérlegeljen!

 

Az utóbbi időben több olyan internetes írás látott napvilágot, amelyek a tanulás, a koncentráció fokozására használt, a lakosság által leginkább „okosdrog” néven ismert modafinil hatóanyagú gyógyszerekkel foglalkoztak, esetenként azokat népszerűsítették. A cikkek hatására megnőtt e készítmények illegális forgalma, a NAV az elmúlt hetekben több száz modafinil hatóanyagú gyógyszercsomagot foglalt le a repülőtéren. 

A jelenség kapcsán az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felhívja a lakosság figyelmét, hogy a modafinil hatóanyagú készítmények alkalmazása az előforduló mellékhatások miatt súlyos egészségügyi kockázatokkal jár, s a veszélyt súlyosbítja a készítmények ismeretlen, ellenőrizetlen forrásból, interneten keresztül történő beszerzése is!

A modafinil hatóanyagú gyógyszer Európa legtöbb országában, köztük Magyarországon is forgalomban volt, nálunk 2006 és 2010 között, VIGIL 100 mg tabletta néven. A készítmény súlyos narkolepszia (az alvás-ébrenlét szabályozásának egyik zavara) esetén az éberség elősegítésére, az ébrenlét fenntartására alkalmazható, melynek használatát azonban súlyos mellékhatások megjelenése miatt korlátozta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A gyógyszeralkalmazással összefüggő biztonsági adatok vizsgálatakor az EMA illetékes bizottsága megállapította, hogy a modafinil alkalmazása szoros összefüggést mutat a súlyos, életveszélyes bőrreakciók kockázatával. A bizottság összefüggést állapított meg továbbá a modafinil és a pszichiátriai mellékhatások – mint például öngyilkos gondolatok, depresszió, pszichotikus epizódok – között, valamint a modafinil és a szív-ér rendszeri mellékhatások, mint például a magas vérnyomás és a szabálytalan szívverés között.

Ezért az Európai Unió gyógyszerértékelő bizottsága az előny-kockázat arányt mérlegelve kizárólag narkolepszia esetére szűkítette a gyógyszer alkalmazását. (Bővebb információért kattintson ide!)

Szükség esetén a narkolepsziás betegek Magyarországon is hozzájuthatnak a készítményhez, egyedi gyógyszer- engedélyezési eljárás keretében, az egyetemi klinikák alváscentrumaiban. Ők azonban a készítményt ellenőrzött forrásból kapják, s szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazzák.

Az OGYÉI nyomatékosan felhívja a figyelmet a fenti veszélyekre, s kéri a lakosságot, hogy pillanatnyi siker, tanulási, vagy munkában szerezhető eredmény érdekében ne tegye kockára egészségét!

Felhívja továbbá a figyelmet arra is, hogy e készítmény használatának népszerűsítése büntetőjogi felelősségre vonással járhat.


Frissítve: 2017.01.14 15:49