1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Kiemelt ellenőrzési tevékenységek

Alábbiakban tájékoztatjuk Önöket azokról a gyógyszertári tevékenységekről, amelyekre a tisztigyógyszerészek a gyógyszertárak hatósági ellenőrzése során kiemelt figyelmet fordítanak.

  • A megrendelt gyógyszerek bevételezése, készletnyilvántartása. A gyógyszertárnak naprakész készletnyilvántartással kell rendelkeznie. A gyógyszerek forgalmazása során valamennyi gyógyszert az elektronikus készletnyilvántartó és elszámoló gyógyszertári programba kell bevételezni és onnan kiadni.
  • A gyógyszerek tárolása és kiadása. A gyógyszertárban a beteget a gyógyszertár készletéből kell ellátni. A gyógyszertár készletei nem helyezhetők ki, nem adhatók bizományba, a gyógyszert a gyógyszertárban kell tárolni. Járóbeteg ellátás keretében a gyógyszert a betegnek a gyógyszertárban kell megkapnia.
  • Vényköteles gyógyszer vény nélküli kiadása, az ilyen kiadások nyilvántartása.
  • Vényköteles gyógyszerek megrendelőlapra történő kiadása. Magyarországon megrendelőlapra vényköteles gyógyszer egészségügyi ellátásra engedéllyel rendelkező magyar egészségügyi szolgáltatónak adható ki. Külföldi egészségügyi szolgáltató részére megrendelőlapra (külföldi megrendelőlapra) nem lehet gyógyszert kiadni.
  • Fokozottan ellenőrzött szerek nyilvántartása. Kábítószerek és pszichotróp alapanyagok (K1, K2, P2, P3, P4) valamint ezeket az anyagokat tartalmazó vényköteles gyógyszerek készletezésére, nyilvántartására és kiadására vonatkozó szabályok. 

Felhívjuk figyelmüket, hogy a fentiekben megfogalmazott szaktevékenységek nem kizárólagos ellenőrzési területek és szempontok, hanem fokozott figyelemmel kerülnek vizsgálatra. Mindezeken túl valamennyi szakmai szabály betartásának és alkalmazásának ellenőrzése a tisztigyógyszerészi felügyelet mindennapos gyakorlata.

Frissítve: 2017.04.10 15:47