1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Kedvenc menzaételt és közétkeztetőt választottak az iskolások

44 település 298 osztályából 7500 gyerek mondott véleményt a közétkeztetésről

Általános- és középiskolás diákok szavazatai döntötték el, melyek Magyarország legfinomabb menzaételei, és ki a 2016-os év közétkeztetője. A játék tapasztalatai azt mutatják, hogy a fiatalok szívesen kipróbálják az új ízeket, egészségesebb menzaételeket.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) „Élj könnyebben!” egészségnevelő kampánya keretében játékot indított. A gyerekeket arra buzdították, hogy tapasztalataik alapján szavazzanak a legfinomabb menzaételekre és így közvetve azokra a főzőkonyhákra, melyek a kedvenc ételüket elkészítette. Az általános és középiskolás tanulók szavazatai alapján a martonvásári HPM Plusz Kft. nyerte el „Az év közétkeztetője 2016” címet, az OGYÉI szakemberei pedig összeállították a diákok által kedvelt 50 legfinomabb menzaételt tartalmazó listát. Az OGYÉI merokanal.hu honlapon meghirdetett játékában 44 magyarországi település 298 osztályának 7500 tanulója szavazott kedvenc fogására és az azokat elkészítő 41 főzőkonyhára – foglalta össze kampány lényegét, Dr. Pozsgay Csilla főigazgató asszony.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015-ben azért indította el a menzareformot, hogy a gyerekek egészségesebben táplálkozzanak – emlékeztetett a rendezvényen dr. Rétvári Bence. A tárca parlamenti államtitkára szerint az elmúlt években jelentősen nőtt a kormány által a közétkeztetés támogatására fordított összeg; csak idén mintegy 70 milliárd forintot költenek 300 ezer kisgyermek ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetésére. Dr. Rétvári Bence hangsúlyozta: ez a kampány arra hívta fel a figyelmet, hogy a kevesebb zsírral, sóval és cukorral, több zöldséggel és gyümölccsel készült ételek is lehetnek finomak. Az állam csak a szülőkkel, a pedagógusokkal és a közétkeztető cégekkel összefogva tud tenni az óvodások és az iskolások egészséges táplálkozásáért, hiszen a gyerekek csak akkor eszik meg az új, egészségesebb ételeket, ha azok ízlenek nekik – fogalmazott az államtitkár.

A versenyben részt vevő közétkeztető cégek ételsorain a hagyományos ételek épp úgy szerepeltek, mint például a hazánkban reformételnek számító kuszkusz, de a fehér gabonafélék helyett is gyakran szerepeltek teljes kiőrlésű változatok. A beküldött receptek körét színesíti, hogy még a gyorséttermi kultúra „menzabarát” gyrosa és pizzája is megtalálható volt közöttük. A pályázatban résztvevő gyerekek kétszer 10 élelmezési nap alatt választhatták ki a számukra legízletesebb 2 levest, 2 főételt és 2 desszertet.

A legkedveltebb leveseknek a gyümölcslevesek, a gulyás jellegű levesek, a csontleves és paradicsomleves bizonyultak. A főételek közül kimagaslóan legnépszerűbbek a rántott ételek lettek, őket követte a bolognai spagetti, a brassói aprópecsenye és a paradicsomos húsgombóc holtversenyben. Az édes ételek között a tejbegríz nyerte el leggyakrabban a gyermekek tetszését, ezt követte a túrógombóc és a piskóta jellegű sütemények, de sokan szavaztak az aranygaluskára és a linzer jellegű süteményekre is.

A szavazatot leadó osztályok között az OGYÉI közjegyző jelenlétében kisorsolta azt a 13 szerencsés osztályt, akik pénzbeli hozzájárulást nyertek a 2017-es osztálykirándulásukhoz. A nyertes iskolák listája, valamint a TOP 50 menzaétel fotókkal és receptgyűjteménnyel együtt megtalálható a merokanal.hu oldalon.

A pályázatok mellett egy kutatás is zajlott, amely a menzareform fogadtatását vizsgálta a gyerekek és a szüleik körében. Ennek eredményeiről ide kattintva tájékozódhat.

 

Háttéranyag

Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint Magyarországon minden negyedik gyermekkorú lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott, és nem fogyaszt elegendő zöldséget, illetve gyümölcsöt sem. Ennek hátterében rossz beidegződések és táplálkozási szokások, valamint ismerethiány áll, ami igaz volt a közétkeztetőkre is. 

A kormány 2015-ben kiadott menzarendelete a szemlélet általános megváltoztatása felé vezető fontos és bátor lépés volt, ami nem maradt hatástalan. A versenyre a közétkeztetők által benevezett ételsorok a korábbiaknál sokkal jobban tükrözik az egészséges táplálkozás alapelveit, tehát a közétkeztetők láthatóan szakítottak évtizedes rossz beidegződéseikkel. Ezzel együtt az a szterepotípia is megdőlni látszik, miszerint a fiatalok nem eléggé nyitottak az új ízek kipróbálására. A verseny tapasztalatai nem ezt mutatják. 

A Keressük Magyarország top 50 menzaételét című pályázatra az ország 44 különböző városából 298 osztály nevezett, azaz nagyjából 7500 gyermek vett részt. Az induló osztályoknak csupán 24%-a volt budapesti, az indulók településeinek 37-37 százaléka helyezkedik el a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén, 26 százalékuk pedig a Tiszántúlról érkezett. A „Ki lesz 2016 közétkeztetője?” pályázatot 41 főzőkonyha vitte végig. Az osztályszavazatokat súlyozva a közétkeztetők élelmezési létszámával, mintegy kiegyenlítve a „kis” és „nagy” közétkeztetők közötti versenyt, kialakult a 10 levesből, 30 főételből és 10 desszertből top 50 menzaétel listája. A pályázat technikai részleteinek gyors és gördülékeny megvalósítását a merokanal.hu felület biztosította, amelynek receptgyűjtemény menüpontja alatt ma már megtalálható álló top 50-es menzaétel receptje is. 

A top öt leves:

- hansági gulyásleves,

- húsleves,

- erdei gyümölcsleves,

- csontleves grízgaluskával,

- zellerkrémelves.

A top öt főétel:

- sajtos spagetti,

- főtt hús meggymártással,

- gyros-fűszeres csirkecsíkok,

- grill csirkecombfilé kuszkusszal,

- lapcsánkás sertéskaraj rizzsel.

A top öt desszert:

- mézes kocka,

- piskóta joghurtöntettel,

- mézes, gyümölcsös túrókrém,

- túrógombóc,

- aranygaluska. 

A pályázók között az OGYÉI – közjegyző jelenlétében – kisorsolta azt a 13 szerencsés osztályt, akik pénzbeli hozzájárulást nyertek 2017-es osztálykirándulásukhoz. A nyertesek között van fővárosi, pécsi, berettyóújfalui, makói, mogyoródi, nagykőrösi, sárbogárdi, százhalombattai és somogyjádi osztály, sőt van három iskola, ahonnan több osztályt is kisorsoltak. 

A pályázatokat támogatta a KÖZSZÖV (Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége), az ÉLOSZ (Élelmezésvezetők Országos Szövetsége) és az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) is.

2017. március 09.
Frissítve: 2018.01.23 14:00