1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Jelentse Ön is a gyermekgyógyászati és a terhesség alatti kezelések kapcsán észlelt, feltételezett gyógyszer-mellékhatásokat!

Segítsen Ön is, hogy még biztonságosabbá tegyük a gyógyszeres kezeléseket!

November 19–23. között zajlik a Magyarország részvételével az az immáron harmadszor megszervezett nemzetközi kampányhét, amelynek célja, hogy növelje a lakosság gyógyszer-mellékhatásokkal kapcsolatos tájékozottságát, és azáltal ösztönözze a feltételezett mellékhatások bejelentését.

A november 19–23. között zajló figyelemfelhívó kampány része annak a nemzetközi fókuszhétnek, amelyben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézeten (OGYÉI) kívül 31 ország – köztük az EU-tagállamok, Ausztrália, Új-Zéland, Latin Amerika és a Közel-Kelet– gyógyszerhatóságai vesznek részt. A hatósági összefogás idei célja, hogy a gyermekgyógyászati, valamint a terhesség és a szoptatás alatt alkalmazott kezelések kapcsán észlelt feltételezett gyógyszer-mellékhatások bejelentésére hívja fel a figyelmet.

A betegellátásban alkalmazott gyógyszerek igazoltan hatékonyak és biztonságosak. Ennek ellenére előfordul(hat)nak nemkívánatos hatások a kezelések során. Fontos, hogy pontosan ismerjük az egyes gyógyszerek alkalmazásához kapcsolódó kockázatokat, és megfelelően kommunikáljuk azokat az egészségügyi szakemberek, valamint a betegek és hozzátartozóik – köztük a szülők és a várandós vagy gyermekvállalást tervező nők – felé.

A lehetséges gyógyszer-mellékhatások skálája széles: a fejfájástól a gyomorfájáson és az influenzaszerű tüneteken át a rossz közérzetig sokféle panasz előfordulhat. Azzal, ha bejelentjük az ilyen feltételezett gyógyszer-mellékhatásokat, segítjük a gyógyszerhatóság munkáját. A gyógyszer-engedélyező hatóságok feladata a forgalomban lévő gyógyszerek biztonságosságának nyomon követése, és szükség esetén a megfelelő óvintézkedések megtétele a jövőbeli negatív következmények kivédése érdekében.

A nemzeti gyógyszerhatóságok – köztük az OGYÉI – részben a feltételezett gyógyszer-mellékhatásokra vonatkozó bejelentések alapján tudja követni, hogy a forgalomban lévő gyógyszerek kellően biztonságosak. Sajnos, mint minden adatgyűjtő rendszerbe, a mellékhatás adatbázisba is a ténylegesnél kevesebb mellékhatásról érkezik bejelentés. Ezért van idén is nagy jelentősége a figyelemfelhívó kampánynak, amely a bejelentések fontosságára hivatott felhívni a lakosság figyelmét, ezáltal pedig a rendszer megerősítését is célozza.

Idén a Gyermekek Világnapja éppen a mellékhatás-bejelentésre ösztönző kampányhétre esik, így az Egyesült Nemzetek Szövetségének világnapi kampányával összhangban a gyógyszerhatóságok figyelemfelhívó kampánya is az összefogást és a gyermekek jóllétének előmozdítását célozza.

A mellékhatás-bejelentésre ösztönző, figyelemfelhívó kampányt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) uppsalai Mellékhatás-figyelő Központja (Uppsala Monitoring Centre, UMC) is támogatja az általa készített animációs kisfilmekkel, amelyeket a kampány hetében teszünk közzé. Az UMC kiemelt feladata a gyógyszer-mellékhatások gyűjtésének és értékelésének összefogása az egész világon.

A mellékhatás-bejelentések fontosságát tudatosító kampányhéthez számos szervezet csatlakozott – köztük az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Bizottság, több betegszervezet, valamint az EURORDIS, amely a ritka kórképekben szenvedők érdekképviseletét ellátó betegszervezetek szövetségeként létrejött, és jelenleg a világ 70 országában működő, nem kormányzati szervezet.

„A gyógyszerhatóság munkájának legfontosabb része megbizonyosodni arról, hogy az Ön és családtagjai által alkalmazott gyógyszerek hatékonyak és kellően biztonságosak. Az idei figyelemfelhívó kampány célja, hogy ezt a szülőkben és a leendő szülőkben – így a várandós vagy gyermekvállalást tervező nőkben – is tudatosítsuk. Számukra és az egészségügyi szakemberek számára is fontos, hogy az érintettek jelentsék a lehetséges gyógyszer-mellékhatásokat, és tudatában legyenek annak, hogy minden egyes bejelentett információ számít. ” – hangsúlyozta Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója a kampányhét kapcsán.

„A gyermekek és a csecsemők másként reagálhatnak bizonyos gyógyszeres kezelésekre, mint a felnőttek. Fontos, hogy a szülő figyelmesen végigolvassa a gyermeknek rendelt gyógyszerkészítmények betegtájékoztatóját, és meggyőződjön arról, hogy a gyógyszert a megfelelő adagban adja gyermekének.”

„A terhesség vagy szoptatás alatt alkalmazott gyógyszerek esetenként a babára is hatással lehetnek. Ha Ön terhesség vagy szoptatás alatt – sőt, akár már a gyermekvállalás tervezésekor – gyógyszeres kezelésre szorul, létfontosságú, hogy a terápia hatásairól és lehetséges mellékhatásairól konzultáljon kezelőorvosával vagy a gyógyszerésszel.”

„Mindannyian tehetünk annak érdekében, hogy tovább növeljük a gyógyszeres kezelések biztonságosságát. A feladatunk mindössze annyi, hogy minden feltételezett gyógyszer-mellékhatást bejelentünk, amit az OGYÉI honlapján elérhető, online mellékhatás-bejelentő rendszeren keresztül könnyen és gyorsan megtehetünk.

Kampány kisfilmek:


Kiegészítő információk:

  1. Egy gyógyszer feltételezett mellékhatása könnyen és gyorsan bejelenthető az OGYÉI honlapján keresztül [https://ogyei.gov.hu/mellekhatas_bejelentesek]
  2. A gyógyszerhatóság munkatársai nem jogosultak egyéni tanácsadásra. Az egészségi állapottal, gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos kérdésekkel, kérjük, forduljon kezelőorvosához
  3. A gyógyszerek feltételezett nemkívánatos hatásainak (közismerten mellékhatásainak) összegyűjtésére szolgáló nemzeti mellékhatás-bejelentő rendszerek a gyógyszer-engedélyezés kezdete óta fontos szerepet játszanak a gyógyszerbiztonsági aggályok felismerésében – ezek jelentős részéről csak a hatósági értékelés után derül ki, hogy kapcsolatba hozhatók egy adott gyógyszer alkalmazásával.
  4. Az OGYÉI mellékhatás-bejelentő rendszere [https://ogyei.gov.hu/mellekhatas_bejelentesek] kiemelt fontosságú. A gyógyszerbiztonságra vonatkozó egyéb tudományos bizonyítékokkal együtt segíti a gyógyszer-engedélyező hatóságot abban, hogy szükség esetén óvintézkedéseket tegyen. Így például, indokolt esetben módosíthatja a gyógyszer alkalmazásához kapcsolódó figyelmeztetéseket vagy az alkalmazásra vonatkozó előírásokat annak érdekében, hogy a kezelés terápiás hatása maximális, az esetleges kockázat viszont minimális legyen.
  5. A nemzeti figyelemfelhívó kampány része az európai gyógyszerhatóságok vezetőiből álló szervezet (HMA) kommunikációs munkacsoportja (Heads of Medicines Agencies Working Group for Communications Professionals) és a Nemzeti Gyógyszerhatóságok Nemzetközi Koalíciója (International Coalition of Medicines Regulatory Authorities) által összefogott, széles körű közösségimédia-kampánynak, amelynek célja, hogy növelje a lakosság ez irányú tájékozottságát, és azáltal ösztönözze a feltételezett gyógyszer-mellékhatások bejelentését. A tavalyi – sorrendben második – figyelemfelhívó kampány eredményeként világviszonylatban 16%-kal, az Európai Unió tagországaiban pedig 11%-kal nőtt a gyógyszerhatóságokhoz beérkező mellékhatás-jelentések száma.

2018. 11. 19.

Frissítve: 2018.11.22 09:36