Az európai uniós társfinanszírozású, az EU legtöbb tagállamában működő iskolagyümölcs- és
iskolazöldség-program, valamint az iskolatej program (mely lehetőséget teremt az óvodák
bevonására is) egyik legfőbb célkitűzése, hogy tartósan növelje a gyermekek táplálkozásában
a zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek arányát, ösztönözve őket az egészséges étkezési
szokások kialakítására és hosszú távú fenntartására, hozzájárulva ezzel a túlsúly és elhízás
visszaszorításához.
Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program megvalósulását a 15/2021. (III. 31.) AM rendelet, az
iskolatej programot a 19/2021. (V. 5.) AM rendelet szabályozza. A programokban részt vevő
intézményekben hetente több alkalommal kerül sor zöldségek, gyümölcsök, illetve tej, tejtermékek
kiosztására.
Az OGYÉI szerepe az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programban és az
iskolatej programban
A rendeletek a két program promóciós-, vagy kísérőintézkedéseire vonatkozóan is tartalmaznak
előírásokat. Az iskolatej program esetén a szállítóra vonatkozó promóciós intézkedések egyik
lehetséges változata a tej-, tejtermék, valamint az egészséges életmód ösztönzését szolgáló
tájékoztató anyagok, oktatási segédanyagok biztosítása. Míg az iskolagyümölcs és -zöldségprogram esetén a kísérőintézkedés a kóstoltatás, melynek során a beszállító gyermekeknek készült
ajándék munkafüzet kiosztását vállalhatja. A két rendelet értelmében az említett anyagok
(tájékoztató anyagok, oktatási segédanyagok és munkafüzetek) tartalmának összhangban kell lennie
az OGYÉI által, az egészséges táplálkozásra vonatkozóan közzétett ajánlásokkal.
Az OGYÉI 2022-ben olyan, a gyermekek számára szóló plakátokat, tájékoztató anyagokat is
készített, melyek kifejezetten a gyümölcsök és zöldségek, valamint a tej és tejtermékek
fogyasztásával kapcsolatos ismeretek terjesztését, továbbá ezen élelmiszerek fogyasztásának
népszerűsítését célozzák.
Az OGYÉI vonatkozó táplálkozási ajánlásai
A zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek szerepe az egészséges
táplálkozásban
A táplálkozási ajánlások a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes értékű gabonafélékben gazdag, és
emellett az alacsonyabb telített zsír-, szabad cukor- és sótartalmú étrend követését javasolják.
Továbbá a legtöbb nemzetközi táplálkozási ajánlás, ahogy a magyarországi (OKOSTÁNYÉR®) is,
nélkülözhetetlen elemének tekinti a tejet és tejtermékeket is. Ennek oka, hogy ezen
élelmiszercsoport teljes értékű fehérjéket, számos vitamint (pl. B1-, B12-, D-vitamin), valamint
olyan ásványi anyagokat (pl. kalcium, foszfor, magnézium) tartalmaz, melyek hozzájárulnak az
egészséges csontozat és fogazat kialakulásához.
További információk a gyermekek egészséges táplálkozásáról:
- az OGYÉI egészséges táplálkozásról, közétkeztetésről, táplálkozási felmérésekről szóló információs weboldalán: https://merokanal.hu/egeszsegorzoiskola/kiadvany
- a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által készített OKOSTÁNYÉR® táplálkozási ajánlás egy, az egészséges lakosságnak szánt útmutató, amely a gyerekekre vonatkozóan is megfogalmazza az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit: https://www.okostanyer.hu/okostanyer-gyermek/