1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program, iskolatej program

Az európai uniós társfinanszírozású, az EU legtöbb tagállamában működő iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program, valamint az iskolatej program (mely lehetőséget teremt az óvodák bevonására is) egyik legfőbb célkitűzése, hogy tartósan növelje a gyermekek táplálkozásában a zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek arányát, ösztönözve őket az egészséges étkezési szokások kialakítására és hosszú távú fenntartására, hozzájárulva ezzel a túlsúly és elhízás visszaszorításához. 

Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program megvalósulását a 15/2021. (III. 31.) AM rendelet, az iskolatej programot a 19/2021. (V. 5.) AM rendelet szabályozza. A programokban részt vevő intézményekben hetente több alkalommal kerül sor zöldségek, gyümölcsök, illetve tej, tejtermékek kiosztására. 

Az OGYÉI szerepe az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programban és az iskolatej programban 

A rendeletek a két program promóciós-, vagy kísérőintézkedéseire vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat. Az iskolatej program esetén a szállítóra vonatkozó promóciós intézkedések egyik lehetséges változata a tej-, tejtermék, valamint az egészséges életmód ösztönzését szolgáló tájékoztató anyagok, oktatási segédanyagok biztosítása. Míg az iskolagyümölcs és -zöldségprogram esetén a kísérőintézkedés a kóstoltatás, melynek során a beszállító gyermekeknek készült ajándék munkafüzet kiosztását vállalhatja. A két rendelet értelmében az említett anyagok (tájékoztató anyagok, oktatási segédanyagok és munkafüzetek) tartalmának összhangban kell lennie az OGYÉI által, az egészséges táplálkozásra vonatkozóan közzétett ajánlásokkal.

Az OGYÉI 2022-ben olyan, a gyermekek számára szóló plakátokat, tájékoztató anyagokat is készített, melyek kifejezetten a gyümölcsök és zöldségek, valamint a tej és tejtermékek fogyasztásával kapcsolatos ismeretek terjesztését, továbbá ezen élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítését célozzák. 

Az OGYÉI vonatkozó táplálkozási ajánlásai


A zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek szerepe az egészséges táplálkozásban 

A táplálkozási ajánlások a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes értékű gabonafélékben gazdag, és emellett az alacsonyabb telített zsír-, szabad cukor- és sótartalmú étrend követését javasolják. Továbbá a legtöbb nemzetközi táplálkozási ajánlás, ahogy a magyarországi (OKOSTÁNYÉR®) is, nélkülözhetetlen elemének tekinti a tejet és tejtermékeket is. Ennek oka, hogy ezen élelmiszercsoport teljes értékű fehérjéket, számos vitamint (pl. B1-, B12-, D-vitamin), valamint olyan ásványi anyagokat (pl. kalcium, foszfor, magnézium) tartalmaz, melyek hozzájárulnak az egészséges csontozat és fogazat kialakulásához. 

További információk a gyermekek egészséges táplálkozásáról: 
  • az OGYÉI egészséges táplálkozásról, közétkeztetésről, táplálkozási felmérésekről szóló információs weboldalán: https://merokanal.hu/egeszsegorzoiskola/kiadvany 
  • a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által készített OKOSTÁNYÉR® táplálkozási ajánlás egy, az egészséges lakosságnak szánt útmutató, amely a gyerekekre vonatkozóan is megfogalmazza az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit: https://www.okostanyer.hu/okostanyer-gyermek/
Frissítve: 2022.08.02 18:22