1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Hamisított Ozempic injekciók kerültek forgalomba Európa több országában

A tagállami gyógyszerhatóságok és az EMA tájékoztatása szerint Európa több országában hamisított Ozempic injekciók kerültek a legális gyógyszerellátási láncba. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint Magyarország nem érintett. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ fokozottan kéri a lakosságot, hogy a szokásostól eltérő kinézetű Ozempic készítményeket ne használják, kétség esetén kérjék gyógyszerész segítségét.

Az érintett tagállamokban a hamisított Ozempic injekciók ügyében a kivizsgálás folyamatosan zajlik. Az eddig azonosított hamisított gyógyszerek az érintett gyógyszer-nagykereskedők készletében zárolásra kerültek, és nincs arra utaló információ, hogy a gyógyszertárak bárhol hamisított gyógyszert adtak volna ki a betegeknek, ugyanakkor nem lehet kizárni további hamisítványok felbukkanását. A hamisított gyógyszerek csomagolása német nyelvű, és a dobozban az eredeti gyógyszer helyett átcímkézett inzulin adagoló toll található, amely külalakjában nem hasonlít az eredeti gyógyszerre.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ az esetről tájékoztatta a gyógyszertárakat, és felhívta figyelmüket a szükséges intézkedések megtételére.

Az NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy kizárólag legális forrásból vásároljanak gyógyszert, és gyógyszereket érintő kérdésekben forduljanak a gyógyszerészekhez.

Frissítve: 2023.10.18 20:55