1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Gyógyszertárak ünnepi nyitvatartása

A karácsonyi ünnepek alatt az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is az ügyeleti rendnek megfelelően látnak el szolgálatot. December 24-én a pihenőnapokon is nyitva tartó gyógyszertárak nem a szokásos szombati/pihenőnapi munkarendjük szerint, hanem általában 12 óráig biztosítják a gyógyszerellátást. December 25-én és 26-án az ügyeletes gyógyszertárakon túl, a 0-24 órás nyitvatartású, valamint az ünnepnapokon is működő gyógyszertárak állnak rendelkezésre.

December 31-én a szokásos hétköznapi, vagy rövidített nyitvatartás szerint 14 óráig lesznek nyitva a gyógyszertárak, míg január 1-jén a 0-24 órás nyitvatartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.

A gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyeleti, illetve a készenléti szolgálat kezdő és befejező időpontját. Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

Az ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján lehet pontos és hiteles információt kapni. Az ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról (az adott településre, vagy megyénként akár kilistázva) szintén honlapunkon lehet tájékozódni: https://ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/

Karácsony és az újév közeledtével, az ünnepnapok torlódása miatt felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy kiemelt fontosságú a rendszeresen alkalmazott készítmények időben történő beszerzése, továbbá a váratlan helyzetekre való felkészülés is.

A gyermekes családok mindenképpen gondoskodjanak láz- és fájdalomcsillapító szerekről és hasznos ellenőrizni a torokfertőtlenítő, orrcsepp, köptető készleteket is.

Felnőttek esetében is ügyelni kell arra, hogy a „házipatika” tartalmazzon megfázásos tüneteket enyhítő, láz- és köhögéscsillapító szereket. Náluk gyomor- és bélpanaszokra szolgáló készítményekre lehet nagyobb szükség az ünnepi lakomákat követően. Az idősebbek és a rendszeres gyógyszerszedők fokozottan ügyeljenek arra, hogy megfelelő mennyiségű gyógyszer álljon rendelkezésükre!

A házipatika felülvizsgálatában és összeállításában vegyék igénybe gyógyszerészük segítségét!

 

Budapest, 2021. december 17.

Frissítve: 2022.08.03 16:55