1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Élet, erő, egészség – Újra vízivásra biztat az OGYÉI Aqua Challenge kihívása

Az egészségtudatos mindennapok egyik alappillére a megfelelő hidratáltság. A sejtek zavartalan működéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű és jó minőségű vizet fogyasszunk nap mint nap. Erre hívja fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Aqua Challenge kihívása, amely mindenkit arra buzdít: csillapítsa vízzel a szomját.

A víz az életünk alapja: szinte nincs olyan élettani folyamat, amelyhez ne lenne szükségünk rá. Ebből pedig egyenesen következik, hogy egészségünk egyik feltétele a megfelelő hidratáltság, azaz a kellő mennyiségű, megfelelő minőségű és rendszeres vízfogyasztás.

Egyensúlyban tart

A víz a sejtek működőképességének záloga, egyben testünk egyik legfontosabb szállítója: célba juttatja a tápanyagokat, segíti azok felszívódását, valamint a felesleges anyagok ürítését is. Az elégséges vízfogyasztás nem pusztán biztosítja a vérkeringést, de segíti a vérnyomás szabályozását is. Húgyúti fertőzések esetén a kiválasztórendszer „tisztítószereként” a bőséges folyadékfogyasztás hozzájárulhat a baktériumok, irritáló anyagok eltávolításához. A nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás megnöveli a vesekő képződés kockázatát. Ahogy az emésztőrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen a folyamatos folyadékpótlás, hiszen a gyomornak és a bélrendszernek is vízre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően el tudja látni a feladatát. A hidratálás segíti az emésztőenzimek hatékony működését, a tápanyagok felszívódását és szállítását, valamint könnyebé teszi a bélmozgást. A víz hiánya székrekedéshez vezethet.

Óv és mozgásban tart

A víz ezen felül támogatja testünket védelmi funkcióinak ellátásában, óvja a nyálkahártyát a kiszáradástól, rugalmassá teszi a bőrt, és segít egyensúlyban tartani a hőháztartást. Ez utóbbi különösen a tavaszi-nyári időszakban lényeges és a hőmérséklet emelkedésére a test izzadás reagál – mikor a verejték elpárolog, hőt von el a testből, a párolgás hűtőhatást eredményez. Az izzadáshoz pedig vízre van szükség.

Az ízületekben található folyadék fontos szerepet játszik az ízületek védelmében, rugalmasságában. Az ízületi folyadék csökkent mennyiségének, rugalmatlanság, kopás, idővel pedig komoly mozgásszervi fájdalom is lehet a következménye.

Agyunk üzemanyaga

Nem pusztán a fizikai jóllétünk múlik azon, hogy megfelelően hidratáltak vagyunk-e, de a szellemi képességeinket is befolyásolja. Agyunk 85 %-a víz, az agysejtjeink energiafelhasználása pedig testünk teljes energiafelhasználásának 20 százalékát teszi ki.

A fokozott energiafelhasználás miatt nagyobb az oxigén és tápanyag igénye is. Megfelelően hidratált állapotban az agysejtjeink jobban el vannak látva a friss, oxigéndús vérrel.

A megfelelő folyadékpótlásnak fontos szerepe van az agyi működésben is, enyhe kiszáradás esetén romlik a koncentrációs képesség, az éberség. 2%-os testtömeg csökkenés mértékű kiszáradás befolyással van agyunk feldolgozó képességére, következtében romlik a rövid távú memória.

Újra itt az Aqua Challenge!

A rendszeres és megfelelő mennyiségű vízfogyasztás tehát minden porcikánk érdeke. Ezért legyen mindig a kezünk ügyében egy pohár víz vagy egy vízzel teli kulacs, és kortyoljunk belőle rendszeresen. Többek között erre szeretné felhívni a figyelmet az OGYÉI márciusban újra útjára indított Aqua Challenge elnevezésű kihívásával. A kezdeményezés célja, hogy minél több embert buzdítson a vízivásra. A korábbi évekkel ellentétben azonban idén nem egy, hanem hat hónapot ölel fel a kampány, és augusztus végén zárul majd. A feladat viszont változatlan: akik csatlakoznak a kihíváshoz, vállalják, hogy annak ideje alatt a lehető legtöbb napon keresztül csak vizet isznak. Itt bizony a több valóban több, de akár már egy hónap teljesítése is elég lehet arra, hogy megtapasztaljuk: egészségünk szempontjából valóban a víz a legjobb szomjoltó.

A szervezők célja egyértelmű: minél több embert rávenni arra, hogy próbára tegye magát az egészségtudatos kihívásban. Ennek jegyében izgalmas programsorozattal készültek, hogy a kezdeményezés híre és fontos üzenete minél több gyermekhez és felnőtthöz eljusson. Például március 22-én, a víz világnapján 6 nagyváros 7 pontján vízivó standokat állítottak fel, ahol Aqua Challenge logóval ellátott kulacsokat osztottak a járókelőknek. Volt flashmob és nyereményjáték, valamint a témában előadásokat is hallgathattak az érdeklődök különböző rendezvények keretében. Ezen felül két influencer, Nagy Dániel Exatlon versenyző és Nagy Benedek sportoló-vlogger is segítette a kihívás népszerűsítését.

Érdemes követni az esemény social media csatornáit az Instagramon és a Facebookon, mert a kampány ideje alatt az OGYÉI rendszeresen oszt meg hasznos tartalmakat és fontos tanácsokat a vízfogyasztáshoz kapcsolódóan ezeken a platformokon. Nyiss az egészségre, és csatlakozz Te is az Aqua Challenge kihíváshoz!


Frissítve: 2023.06.05 14:04