Élelmiszerekre vonatkozó jogszabályok, útmutatók

Megjelent: 2025.03.21 13:21, Utolsó módosítás: 2025.03.21 13:33

Az itt található felsorolás tartalmazza az NNGYK Közegészségügyi Főosztályának élelmiszerekkel összefüggő feladatait és hatáskörét érintő alapvető és legfontosabb uniós és nemzeti szintű előírásokat.

A közvetlen hatállyal bíró uniós rendelkezések esetén figyelembe szükséges venni, hogy a lenti hivatkozások az alapelőírásokra vezetnek, azonban az „Egységes szerkezetbe foglalt változatok” fül alatt találhatóak az egyes jogszabályok adott időpontban hatályos szövegei. Azt, hogy az adott jogszabály jelenleg hatályos a jel jelzi.

Az élelmiszer-vállalkozóknak követniük kell a jogszabályok változásait és azok legfrissebb verzióinak megfelelően szükséges a termékeiket forgalmazniuk.

Általános előírások, hatásköri kijelölések

  • az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény;
  • az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény;
  • a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központról szóló 333/2023. (VII. 20.) Korm. rendelet;
  • a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 21/2023. (VIII. 9.) BM utasítás;
  • az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény;
  • az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat egyes közigazgatási eljárásaiért és igazgatási jellegű szolgáltatásaiért fizetendő díjakról szóló 1/2009. (I. 30.) EüM rendelet;
  • az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról szóló 178/2002/EK rendelet;
  • a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól szóló 2023. évi CIII. törvény;

Élelmiszerek összetételére vonatkozó általános jogszabályok, útmutatók

  • a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadásáról szóló 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet;
  • a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadásáról szóló 1925/2006/EK rendelet 8. cikkének alkalmazására megállapított végrehajtási szabályokról szóló 307/2012/EU bizottsági végrehajtási rendelet;
  • a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadásáról szóló 1925/2006/EK rendelet 16. cikkének alkalmazására megállapított végrehajtási szabályokról szóló 489/2012/EU bizottsági végrehajtási rendelet;
  • az új élelmiszerekről, az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról, valamint a 258/97/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet és az 1852/2001/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2015/2283/EU rendelet;
  • az új élelmiszerek uniós jegyzékének az új élelmiszerekről szóló (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján történő megállapításáról szóló 2017/2470 végrehajtási rendelet;
  • a harmadik országokból származó hagyományos élelmiszerekre vonatkozó adminisztratív és szakmai követelményeknek az új élelmiszerekről szóló 2015/2283/EU európai parlamenti és tanácsi rendelettel összhangban történő meghatározásáról szóló 2017/2468/EU bizottsági végrehajtási rendelet;
  • az új élelmiszerekről szóló 2015/2283/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 10. cikkében említett kérelmekre vonatkozó adminisztratív és szakmai követelmények meghatározásáról szóló 2017/2469/EU bizottsági végrehajtási rendelet;
  • az élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet;
  • a Bizottság által készített útmutató az élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1333/2008/EK rendelet II. mellékletének E. részében szereplő élelmiszer-kategóriák leírására (2014-ben kiadott verzió magyar nyelvű változata itt érhető el);
  • az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. és III. mellékletében felsorolt élelmiszer-adalékanyagok specifikációinak meghatározásáról szóló 231/2012/EU bizottsági rendelet;

Élelmiszerek jelölésére vonatkozó általános jogszabályok, útmutatók

  • a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról, az 1924/2006/EK és az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról és a 87/250/EGK bizottsági irányelv, a 90/496/EGK tanácsi irányelv, az 1999/10/EK bizottsági irányelv, a 2000/13/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, a 2002/67/EK és a 2008/5/EK bizottsági irányelv és a 608/2004/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet;
  • a Bizottság Közleménye és a Bizottság által készített útmutatók a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alkalmazásával kapcsolatban felmerülő kérdésekről és válaszokról;
  • a Bizottság által készített útmutató az illetékes hatóságok részére az élelmiszer jelölésén kötelezően feltüntetendő tápértékek tűréshatárának megállapításához;
  • a Bizottság által készített útmutató az illetékes hatóságok részére az élelmiszer jelölésén feltüntetett rosttartalom meghatározását szolgáló analitikai módszerekre vonatkozóan;
  • az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló 1924/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet;
  • a Bizottság által készített útmutató az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló 1924/2006/EK rendelet alkalmazásáról;
  • az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Élelmezés- és Táplálkozástudományi Főigazgatósága által készített útmutató a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások használatához (2017. 06. 14.);
  • 33/2010. (V. 13.) EüM–FVM együttes rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatos egyes szabályokról;
  • az 1924/2006/EK rendelet 15. cikkében előírt, az egészségre vonatkozó állítások engedélyezése iránti kérelmekre vonatkozó végrehajtási szabályok megállapításáról szóló 353/2008/EK bizottsági rendelet;
  • az 1924/2006/EK rendelet 10. cikke szerinti egészségre vonatkozó állítások különös feltételeinek végrehajtásáról szóló iránymutatások elfogadásáról szóló 2013/63/EU bizottsági végrehajtási határozat;
  • az általános megjelölések (megnevezések) - pl. torokcukorka - használatára irányuló kérelmekre vonatkozó szabályok megállapításáról szóló 907/2013/EU bizottsági rendelet;
  • a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos, egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékének megállapításáról szóló 432/2012/EU bizottsági rendelet;

Egészségre vonatkozó állítás engedélyezésének kérelmével kapcsolatos útmutatók

Scientific guidance

Administrative guidance

Other guidance

Étrend-kiegészítőkre vonatkozó speciális jogszabályok, útmutatók

o szakmai tartalmában azonos az étrend-kiegészítőkre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló 2002/46/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvvel;

Specifikus csoportoknak szánt élelmiszerekre vonatkozó speciális jogszabályok

  • a csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről, továbbá a 92/52/EGK tanácsi irányelv, a 96/8/EK, az 1999/21/EK, a 2006/125/EK és a 2006/141/EK bizottsági irányelv, a 2009/39/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv és a 41/2009/EK és a 953/2009/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 609/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet;
  • a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló 36/2004. (IV. 26) ESzCsM rendelet;
  • a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekről szóló 24/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet;
  • a 609/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerekre vonatkozó különös összetételi és tájékoztatási követelmények tekintetében való kiegészítéséről szóló 2016/128/EU bizottsági felhatalmazáson alapó rendelet;
  • a Bizottság közleménye a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek besorolásáról (2017/C 401/01);
  • az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) állásfoglalása a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek besorolására vonatkozóan;
  • a csecsemők és kisgyermekek számára készült feldolgozott gabona alapú élelmiszerekről és bébiételekről szóló 35/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet;
  • az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerről szóló 20/2008. (V. 14.) EüM rendelet;
  • a 609/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek az anyatej-helyettesítő és az anyatej-kiegészítő tápszerekre vonatkozó különös összetételi és tájékoztatási követelmények, valamint a csecsemők és kisgyermekek táplálásával kapcsolatos információkra vonatkozó követelmények tekintetében való kiegészítéséről szóló 2016/127/EU bizottsági felhatalmazáson alapó rendelet;
  • a 609/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekre vonatkozó különös összetételi és tájékoztatási követelmények tekintetében való kiegészítéséről szóló 2017/1798/EU bizottsági felhatalmazáson alapó rendelet;

Élelmiszerekkel kapcsolatos további hasznos linkek


Minden jog fenntartva © 2025 Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
accessible