1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Elektronikus cigaretta: áttörés vagy fából vaskarika?

Az elektronikus cigaretta, e-cigaretta vagy legismertebb nevén az e-cigi használata kapcsán számos kérdés merül fel. Az OGYÉI több szabályozási és információs tartalmat jelentetett már meg a témában, ebben a cikkben pedig összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat az e-cigi kapcsán.

Miért született meg az elektronikus cigaretta?

Az e-cigaretta mellett a legfontosabb érvként azt szokták felhozni, hogy használata előnyös lehet azoknak a – nem várandós – felnőtteknek, akik egyébként dohányoznak és a hagyományos cigarettát teljes mértékben helyettesíteni akarják valamilyen alternatív termékkel, így például az e-cigivel. Azonban ennek használata sem ártalmatlan: ha ön nem dohányzik, ne kezdje el az e-cigivel! Emellett tudományosan az sem bizonyított, hogy az e-cigi hatékonyan segítene a dohányzásról való leszokásban, illetve azt sem tudjuk, hogy milyen hosszú távú egészségügyi hatásai vannak a használatának.

Hogy működik az e-cigi?

Az e-cigaretta többféle formában, megjelenéssel és méretben kapható. Népszerűségét sokan ahhoz kötik, hogy az e-ciginek „kütyü” jellege van: dizájnos külső, világító led, olyan, mint egy „okos cigaretta”. A vonzó külső azonban komoly veszélyeket rejt. Az eszközben egy tölthető vagy beépített akkumulátor segítségével hevül fel a készülékbe helyezett folyadék. A hevítés során az e-cigiben aeroszol keletkezik.

Mit tartalmaz a keletkező aeroszol?

Az e-cigiben keletkező aeroszol elsősorban a hagyományos dohánytermékekben is megtalálható, függőséget okozó anyagot, nikotint tartalmaz. A nikotinmentes változatot dohányzást imitáló elektronikus eszköznek nevezik. Emellett a fogyasztóknak számolniuk kell azzal is, hogy az eszközben keletkező gőz ultrafinom részecskéket juttat a tüdőbe. Az e-cigi gőze illékony szerves vegyszereket, nehézfémeket, például nikkelt, ónt, ólmot és egyebeket is tartalmazhat.

Milyen egészségügyi kockázatai vannak az elektronikus cigaretta használatának?

Az e-cigaretta még mindig „új” terméknek számít, így nem ismerhetjük hosszú távú egészségügyi hatásait. Amit biztosan tudunk, hogy mivel az e-cigi nikotint tartalmaz, így hasonló hatásmechanizmussal lehet számolni, mint egy hagyományos dohánytermék esetében. A nikotin erősen addiktív, mérgező a fejlődő magzatokra illetve akadályozhatja a serdülők és a fiatal felnőttek agyfejlődését. Az e-cigiben keletkező aeroszol – a nikotin mellett – tartalmazhat egyéb olyan anyagokat, amelyek szintén károsítják a szervezetet. Ez magában foglalja a rákot okozó vegyi anyagokat és az apró részecskéket, amelyek mélyen behatolnak a tüdőbe. Ezeknél a termékeknél azzal is számolni kell, hogy a hibás e-cigi akkumulátorok tüzet vagy robbanást okozhatnak. A legtöbb robbanás az e-cigi akkumulátorának töltése közben történt, és néhány ilyen eset súlyos sérüléseket is okozott már. Továbbá több felnőtt és gyermek szenvedett már el súlyos mérgezést, amikor a tartályban lévő folyadékot lenyelték, felszívták illetve a bőrükkel vagy a szemükkel érintkezett. Ezért mindig győződjünk meg róla, hogy a tartály gyermekzárral felszerelt, illetve – hasonlóan a gyógyszerekhez és vegyszerekhez – gyermekektől elzártan tároljuk!

Milyen kockázatokkal jár az e-cigaretta a fiatalokra nézve?

Az e-cigi (angolszász világban vaping) kiemelten népszerű a fiatalok körében, aminek oka a kutatók szerint a különböző aromákban keresendő (ízesített termékek Magyarországon csak illegálisan szerezhetők be). A kellemes ízhatás háromszorosára növeli a hajlandóságot az e-cigi kipróbálására, ezért a legnagyobb kockázat az, hogy olyan generációk is utat találnak a dohányzáshoz, illetve az ebből következő megbetegedésekhez, akik a hagyományos dohányzással szemben elutasítók lennének.

Segíthet-e leszokni a cigarettáról az e-cigi?

Eddig – megfelelő bizonyítékok hiányában – egyetlen mérvadó kutatás sem hagyta jóvá az e-cigarettát, mint a dohányzásról való leszokást segítő eszközt. A legtöbb e-cigarettát használó ráadásul nem hagyja abba a cigarettázást, hanem párhuzamosan mindkét terméket használja. Kimutatták azt is, hogy az e-cigit fogyasztók kétszer nagyobb arányban szoknak vissza, mint a hagyományos dohánytermékek rabjai. Mivel napi néhány szál cigaretta elszívása is rendkívül káros, az egészség védelme érdekében nagyon fontos a dohányzás teljes abbahagyása!

Források:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:52016DC0269&from=EN

https://www.hsph.harvard.edu/news/features/fda-nicotine-ecigarettes/

https://okvape.co.uk/blog/news/eu-tpd-e-cigarette-regulations-affect-vapers/

https://www.bfr.bund.de/cm/343/e-cigarettes-in-the-context-of-the-eu-tobacco-control.pdf

https://openresearch-repository.anu.edu.au/bitstream/1885/262914/1/Electronic%20cigarettes%20health%20outcomes%20review_2022_WCAG.pdfFrissítve: 2022.09.15 12:10