1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Egészséges Gyermek Program 2019-2024

Magyarország Alaptörvénye szerint mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez (XX. cikk). A jó egészség jelentős egyéni és társadalmi érték, ugyanakkor egyéni és társadalmi erőforrás is, melynek megőrzése és fejlesztése nemzeti érdek. Az egészségi állapotot számos tényező, az életmód, a genetikai tényezők, a környezeti hatások, és az egészségügyi ellátás együttesen határozza meg.

A gyermekkori elhízás a 21. század egyik legsúlyosabb népegészségügyi kihívása, melynek prevalenciája riasztó ütemben nő, veszélyeztetve ezzel az ellátó rendszerek fenntarthatóságát. Míg a túlsúlyos gyermekek (0 és 5 év között) száma világszerte 1990-ben 32 millió volt, 2016-ban már 41 millióra nőtt. Amennyiben a jelenlegi trenden nem változtatunk, 2025-re a túlsúlyos és elhízott gyermek száma világszerte megközelíti majd a 70 milliót. Magyarországon körülbelül 460 000 (22,5%) gyermeket érint a jelenség, akik közül mintegy 43 000 fő (2,1%) súlyosan elhízott. A gyermekkori túlsúly és elhízás aláássa a fizikai, szociális és pszichológiai jóllétet és ismert kockázati tényezője a felnőttkori elhízásnak, valamint számos krónikus, nem fertőző megbetegedésnek. A nevelési oktatási intézményeknek nagy a felelőssége a gyermekek egészséges életmódra nevelésében, azonban ez a család szerepvállalása nélkül nem lehet eredményes.

Az Egészséges Gyermek egészségmegőrző program a kiválasztott településeken élő 0-18 éves gyermekek, valamint tájékoztató jelleggel a szülők és pedagógusok számára került összeállításra. Célja a gyermekek táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítése.

A program részeként az intézményekben a 6-12 éves gyermekek antropometriai mérésére kerül sor a projekt elején és végén: testsúly, testmagasság, testzsírszázalék, vázizomtömeg és viscerális zsír műszeres mérése standard és hitelesített mérőműszerek használatával, melyet egységes képzésben részesült dietetikusok végeznek. A résztvevő gyermekek részére korspecifikusan összeállított, egészséges, táplálkozással kapcsolatos gyakorlati - és tematikus oktatási órák kerülnek megtartásra, valamint a vizsgálatba bevont gyermekek szüleinek online táplálkozási-dietetikai szaktanácsadásra is sor kerül. Továbbá évente egy-egy mozgáshónap megszervezése is a projekt célja, népszerű szakemberek bevonásával. Nevelési-oktatási intézményekben a közétkeztetési szolgáltatást biztosító közétkeztetővel menü kidolgozása is sor kerül úgy, hogy a gyermekeknek szóló előadásokon feldolgozásra kerülő élelmiszerek/élelmiszercsoportok megjelenjenek az aznapi menüben. Például, ha adott napon a gabonafélék a tárgyalt témakör, akkor az ebédben mindenképpen meg fog jelenni egy gabonaféle, melyről az előadást tartó dietetikus külön szót ejt, felhívja rá a gyermekek figyelmét. A menü összeállításánál az újdonságnak minősülő alapanyagok felhasználását kívánjuk előnyben részesíteni.


Frissítve: 2022.07.14 11:14