1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Dr. Mike László az új országos tisztifőgyógyszerész

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója, dr. Pozsgay Csilla dr. Mike Lászlót bízta meg október elsejével az országos tisztifőgyógyszerészi teendők ellátásával. A Tisztifőgyógyszerészeti Főosztály élén álló szakember gyógyszerész, jogász, okleveles egészségügyi menedzser és gyógyszerügyi szervezés és -igazgatás szakképesítéssel rendelkezik. Első diplomáját a szegedi gyógyszerészi karon szerezte, majd jogi területen folytatta tanulmányait, jogászi végzettséggel is rendelkezik. Először gyógyszerészként helyezkedett el egy közforgalmú gyógyszertárban, majd 2005-től az Országos Gyógyszerészeti Intézet gyógyszerész-jogi szakmai tanácsadójaként is tevékenykedett. Eddigi szakmai tevékenysége alatt sikerült kialakítania - többek között - Magyarországon több kórházra kiterjedő közös gyógyszer-és egyéb egészségügyi fogyóanyag beszerzési rendszert, illetve Közép-Kelet Európában beindított egy átfogó, minden gyógyszerformára kiterjesztett, transzparens automatizált kórházi gyógyszerellátási rendszert is.

Dr. Mike László kinevezése apropóján elmondta: „jelen korunk rengeteg szakmai, gazdasági, jogi és egzisztenciális kihívással, nehézséggel küzd, mellyel pályakezdő és gyakorlott, fiatal és idősebb kolléga egyaránt szembesül. Mégis a problémák kezelése és az ügyek megoldása során a legfontosabb igazodási pontnak az embert, emberséget, a megértést, a jóhiszemű magatartást és egymás segítését kell a középpontba helyeznünk. Minden mást a jog és a gazdaság törvényei szabályoznak, melyek szintén keretet adnak tevékenységünknek.”

Elkötelezett vagyok abban – mondta, hogy egy szakmailag felkészült, emberséges, segítőkész, problémamegoldó és problémát átlátó, piaci, verseny és egyben igazi szolgáltató szemlélettel rendelkező, a „valós élet talaján mozgó", ugyanakkor hatékony és eredményes tisztigyógyszerészi rendszer működjön mihamarabb hazánkban. Az alapvető szemléletváltáshoz és bizonyos módszertani változtatásokhoz azonban időre van szüksége – állítja az országos tisztifőgyógyszerész, melynek első jeleit reményei szerint mihamarabb észlelni fogják a gyógyszerész kollégák kelettől-nyugatig.

„Tevékenységemet és szakmai terveimet két hívószó jellemzi, mely nem más mint a tradíció és az innováció. Tradíció abból a szempontból, mely talán a XIX. század és a XX. század polgári gyógyszerész társadalmára volt leginkább jellemző (emberi értékek, társadalmi megbecsültség, tudás alapú szakmai és emberi tekintély, viselkedés kultúra). Innováció pedig abból az aspektusból, mely korunk egyszerű jelenéből és valóságából fakad. Innovatívnak kell lennünk, modern és hatékony eszközöket, módszereket kell alkalmaznunk, mely mind-mind abban lesz segítségünkre, hogy a betegeink gyógyszer ellátása, biztonságos, gazdaságos, hatékony és eredményes legyen úgy, hogy közben a rendelkezésre álló források törvényesen és jogszerűen legyenek felhasználva."

Dr. Horváth-Hutás Tamás, korábbi megbízott országos tisztifőgyógyszerész részben Dr. Mike László helyetteseként folytatja pályáját, emellett az Észak-dunántúli régióvezető tisztifőgyógyszerész munkakört is betölti.

Frissítve: 2017.01.14 15:49