1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Az Elf Bar-ról fiataloknak

Az Elf Bar elnevezésű ízesített, egyszer használatos, eldobható készülék tartalmazhat nikotint, ez elektronikus cigarettának minősül, és van nikotinmentes változata is, amit dohányzást imitáló elektronikus eszköznek nevezünk. Az Elf Bar nem csupán a megjelenése miatt vonzó, hanem mert több száz féle ízesítéssel kapható és könnyen használható. Mivel egyszer használatos, vegyi anyagokat tartalmazó, elektronikus eszközökről beszélünk, amelyekben működő akkumulátor is van, így eldobás után veszélyes hulladéknak minősülnek és előre nem kalkulálható terhelést jelentenek a környezet számára.

Fontos tudni, hogy ezeknek a termékeknek a magyarországi forgalmazása szigorúan tilos, még a nemzeti dohányboltokban sem értékesíthetők! Aki tehát az interneten, külföldi székhelyű webshopokon keresztül, vagy utcai zugárustól vásárol Elf Bar termékeket, az jogszabálysértést követ el, illetve súlyos egészségkárosodás veszélyének teszi ki magát. A fiatalok gyakran egymás közt is üzletelnek ezekkel a „manórúdnak” is nevezett illegális termékekkel, amivel szintén szabálysértést valósítanak meg.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elvégezte kilenc féle Elf Bar termék laboratóriumi vizsgálatát. Az eredmények azt mutatják, hogy egyes termékeknél a nikotinmennyiség magasabb, másoknál pedig alacsonyabb, mint amit a csomagoláson feltüntettek, ám a legtöbb esetben meghaladja a hazai jogszabályok által lehetővé tett 20 mg/ml-t. Továbbá csekély mennyiségben, de nikotin még a nikotinmentesnek nevezett Elf Bar termékekben is kimutatható. Ráadásul az adott ízesítésű, azonban különböző nikotin tartalmú kiszerelések – beleértve a nikotinmenteseket is – csomagolása megegyezik, ami a termékek összecseréléséhez vezethet. A nikotin egy idegméreg, amely már kis mennyiségben és rövid ideig tartó, rendszeres fogyasztás után is nagyon erős függőséget idéz elő, és számos egészségkárosító hatása ismert. Az aromaanyagokkal kombinált, nikotin tartalmú Elf Bar termékek nagyban hozzájárulhatnak a nikotinfüggőség kialakulásához és fenntartásához. Azt a vélekedést pedig, hogy az e-cigaretta alkalmas lenne a dohányzásról való leszokás elősegítésére, semmilyen tudományos adat nem támasztja alá.

Az Elf Bar esetében a fő egészségi kockázatot az jelenti, hogy még a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltéssel rendelkező termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotintúladagoláshoz vezethet. Ugyanis, míg a hagyományos cigaretta esetén egy-egy szál elszívása után szünetet tart a dohányos, az e-cigaretták használata esetén fennáll a veszélye a nagy adagban történő, folyamatos fogyasztásnak. A nikotinmérgezés leggyakoribb tünetei: hányinger és hányás, ezt követő fejfájás, szédülés, zavartság, szívritmuszavarok, vérnyomásemelkedés, étvágytalanság, fáradtságérzet, legvégső esetben halál.

Kérjük tehát, hogy ne dőlj be ennek a rendkívül káros és veszélyes divathóbortnak. Ahogy a szlogenünk mondja: Mielőtt végképp megszívod, tájékozódj!


Frissítve: 2022.07.28 16:12