1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

AQUA CHALLENGE tájékoztató

Az egészséges táplálkozás fontos része a megfelelő folyadékbevitel. Az optimális hidratáltság és az egészséges életmód támogatására az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának közreműködésével, 2020-ban és 2021-ben is meghirdette országos kampányát: az Aqua Challenge-et. A kihívás célja, hogy egy hónapon át minden résztvevő csak vizet fogyasszon folyadékpótlás céljából.

A megelőzésre és egészséges életmódra törekvő felhívások és kezdeményezések az „Új egészségkultúra” program célkitűzéseit segítik, amelyet Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hirdetett meg 2019 tavaszán.

Az egészség megőrzéséhez számos dologra oda kell figyelni, mint például a helyes táplálkozásra, a rendszeres mozgásra vagy a megfelelő alvásidő-mennyiségre. A helyes táplálkozás azonban nem csak az elfogyasztott ételeket, de az italokat is jelenti.

Többszáz millió évvel ezelőtt az emlősök szárazföldi elterjedése nem lett volna elképzelhető, ha nem alakult volna ki a szomjazási ösztön. A testünk egészséges működéséhez elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, fent kell tartani a szervezet folyadékegyensúlyát. Nem mindegy azonban, hogy mit és mennyit iszunk.

A szomjoltásra a víz a legalkalmasabb folyadék, aminek biológiai jelentősége hatalmas, a víz segít elszállítani az oxigént és a tápanyagokat a szervezet megfelelő pontjaira, megkönnyíti az emésztést, ez teszi rugalmassá a bőrt és a hajat, segíti az izmok és a szív működését, frissen tartja az agyat és képes nagy melegben vagy sportoláskor lehűteni a testünket. Ahhoz, hogy a megfelelő folyadékbevitelt biztosítsuk a szervezet számára, egy felnőttnek naponta körülbelül 2-3 liter folyadékot kell bevinnie a szervezetébe. Természetesen nem lehet mindenki számára érvényesen, egyetlen egzakt számmal megjelölni a szükséges folyadékmennyiséget. Az éghajlat, a külső hőmérséklet, a páratartalom, a fizikai aktivitás mértéke, az egészségi állapot, az életkor, az elfogyasztott étel sótartalma mind befolyással van a folyadékszükségletre, továbbá fontos figyelembe venni azt is, hogy az elfogyasztott élelmiszereknek is van víztartalma. Összeségében, átlagos hőmérsékleti körülmények között az egészséges, átlagos fizikai aktivitású felnőtt egyének számára napi 2 liter folyadékfogyasztás ajánlható.

Ám korántsem mindegy, hogy mi van az adott szomjoltóban! A hozzáadott cukrot tartalmazó italok negatív hatással lehetnekaz étrendre, rendszeres fogyasztásuk hosszútávon túlsúlyhoz vagy elhízáshoz vezethetnek, ami fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, daganatok, ízületi betegségek és a depresszió kialakulásának veszélyét. Az OGYÉI által rendszeresen elvégzett reprezentatív felmérésből kiderült, hogy mind a felnőtt nők, mind a felnőtt férfiak napi 1 pohár üdítőt fogyasztanak el, ami több, mint az ajánlott alkalmankénti 1-1 pohár.

Az OGYÉI tudatosítani szeretné, hogy a megfelelő táplálkozásnak a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel is elengedhetetlen része, és erre a célra a víz a legalkalmasabb. Az Aqua Challenge célja, hogy minél több embert buzdítson a vízivásra. Akik csatlakoznak a kihíváshoz vállalják, hogy 30 napon át csak vízzel fogják oltani a szomjukat. Így egy hónap alatt megtapasztalhatják a vízfogyasztás és a cukorbevitel csökkentésének pozitív egészségügyi hatásait.

Frissítve: 2023.02.17 15:10