A lakosság transz-zsírsavbevitelének csökkentése
Az élelmiszerek feldolgozása során a folyékony növényi olajok részleges hidrogénezésével előállított félkemény vagy szilárd növényi zsírok (pl. margarinok) mesterséges transz-zsírsavakat tartalmaznak.
A transz-zsírsavak fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, kedveznek egyes gyulladások, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának is, így a transzzsírsav fogyasztásból eredő egészségügyi kockázat mértékének csökkentése, illetve az élelmiszerek transz-zsírsav mennyiségének kontrollja prevenciós feladat.
Az élelmiszerekben levő transz-zsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségéről, szóló 71/2013 (XI. 20.) EMMI rendelet értelmében az élelmiszerek transz-zsírsav tartalmának hatósági ellenőrző vizsgálatát a fővárosi és megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai végzik, és a vizsgálatok eredményeiről negyedévente jelentést tesznek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH), amely az adatokat összesítve továbbítja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Főigazgatóságának.