1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

A Kávébár Bazáron is várta az érdeklődőket az Aqua Challenge

Nincs kávé víz nélkül – ahogy kávézni sem érdemes megfelelő hidratálás nélkül. Az OGYÉI márciusban útjára indult Aqua Challenge kihívása a vízfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul – és terjeszti a kávé szerelmeseinek körében is.

A kávé és a víz közös története egészen a 17. század eleji Bécsbe nyúlik vissza. Innen ered ugyanis az a szokás, amely szerint a frissen lefőzött eszpresszót egy pohár víz társaságában szolgálják fel. Noha ennek oka elsősorban a maximális ízélmény garantálása volt – egy “jó erős feketét” ugyanis többnyire édesítőszer és tej nélkül fogyasztottak, így jól jött mellé egy pohár víz, ami a keserű ízt ellensúlyozta –, ma már tudjuk: egészségünk szempontjából is számos pozitívuma van annak, ha a kávézás mellett fokozott figyelmet szentelünk a megfelelő hidratálásnak.

Vízzel lesz teljes a kávéélmény

Ez a szokás segít pótolni a kávé vízhajtó hatása miatti folyadékveszteséget. Ezért elsősorban a koffein a felelős, amely megemeli az adrenalin szintet, vérnyomás emelkedést, gyorsuló szívverést okoz. Az adenozin hatását átmenetileg gátolja, ennek köszönhetően érezzük éberebbnek, fittebbnek, energikusabbnak magunkat egy csésze fekete után. De a koffeinnek van egy másik fontos hatása is, méghozzá az, hogy az ADH, az úgynevezett antidiuretikus hormon elválasztását csökkenti. Ennek a hormonnak a feladata, a szervezet vízvisszatartó működésének a támogatása, szabályozása. Márpedig, ha kevesebb van belőle, csökken a vesében a vízvisszaszívási mechanizmus. A koffein vízhajtó tulajdonsága veseereket tágító, valamint a víz és bizonyos ionok visszaszívódását gátló hatásának köszönhető - emiatt szükséges a fokozott vízpótlás. Érdemes tehát általános szabályként bevezetni, hogy minden csésze kávé után egy pohár vizet is megiszunk.

Ez továbbá – a folyadékpótlás mellett – segít semlegesíteni a szájszagot, védi a fogakat az elszíneződéstől. Az igazi szakértők ráadásul azt vallják: nem csak a kávézás után, azt megelőzően is érdemes vizet innunk. Azzal ugyanis, hogy átöblítjük a szájüreget és „lemossuk” a nyelvünket, kihozhatjuk feketénkből a tökéletes ízhatást. A víz – akár szénsavmentes, akár szénsavas, szobahőmérsékletű vagy hideg – képes tökéletesíteni a kávé ízélményét, és lehetővé teszik, hogy teljes mértékben kiélvezzük egy igazi espresso egyedi aromáit és különleges jegyeit.

Szerezd be a saját Aqua Challenge kulacsod!

Erre bőven lesz is alkalmunk a fél évig tartó kampány során. Az első lehetőség a kulacsok megszerzéséért április első hétvégéjén volt a Millenáris B csarnokában. Az ország legnagyobb kávébárjában, a Kávébár Bazáron, amelyen a világ legjobb termőterületeiről érkező különleges kávék mellett a vízfogyasztás népszerűsítése is terítékre került. Az eseményen kiemelt partnerként jelent meg az Aqua Challenge, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) vízfogyasztást népszerűsítő kihívása. A márciustól augusztusig tartó kampány célja, hogy minél több embert buzdítson a vízivásra. Azok, akik csatlakoznak a kihíváshoz, vállalják, hogy annak ideje alatt minél hosszabb ideig vízzel oltják a szomjukat.

Akik április 1-jén vagy 2-án ellátogattak a Millenárisra, mindent megtudtak a hidratáció fontosságáról, a finomabbnál finomabb kávét kínáló pultok között pedig az Aqua Challenge standja várta a látogatókat. A kvízt kitöltő játékosok közt naponta 50 db a kihívás logójával ellátott ajándék kulacsot sorsoltak ki a szervezők.

Csatlakozz te is a kihíváshoz! Ha a cukros üdítőket tiszta vízre cseréled, és ügyelsz arra, hogy a lehető legtöbb napon át megigyál minimum 2-2,5 liter vizet, szervezeted többszörösen megérzi majd annak pozitív hatásait. Kevésbé érezheted magad fáradékonynak, ellenben mozgékonyabb lehetsz, keringésed felélénkül, bőröd pedig tónusosabbá válhat. Akár már egy hónap is elegendő lehet arra, hogy a résztvevők megtapasztalják magukon a bőséges és rendszeres vízfogyasztás pozitív egészségügyi hatásait, arról nem is beszélve, hogy a kihívásnak hála a tudatos vízfogyasztás észrevétlenül a mindennapjaik szerves részévé válhat. Nyiss te is az egészségre, és oltsd a szomjad tiszta vízzel!

Közben pedig ne maradj le az Aqua Challenge kihívás további programjairól sem, ahol találkozhatsz a próbatétel többi résztvevőjével, és hasznos tanácsokat, tapasztalatokat szerezhettek, illetve cserélhettek a tudatos vízfogyasztáshoz kapcsolódóan. Lesz többek között flashmob és nyereményjáték, valamint a témában előadásokat is hallgathatnak az érdeklődök különböző rendezvények keretében. Ezen felül két influencer, Nagy Dániel Exatlon versenyző és Nagy Benedek sportoló-vlogger is segíti a kihívás népszerűsítését. Érdemes követni az esemény social media csatornáit az Instagramon és a Facebookon, mert a kampány ideje alatt az OGYÉI rendszeresen oszt meg hasznos tartalmakat és tanácsokat a kihívás teljesítéséhez ezeken a platformokon.


Frissítve: 2023.04.28 13:31