1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

A biztonságos gyógyszeralkalmazást segítő nyílt nap a betegszervezetek számára - 2016.06.30.

A gyógyszeres terápia eredményességét több tényező befolyásolja. A megfelelő terápiaválasztás a kezelőorvos feladata, ám ez önmagában nem elegendő a sikerhez. Fontos lenne, hogy a kezelőorvos és a beteg „egy nyelvet beszéljen”, ám az egészségügyi ismeretek terén meglévő különbség miatt gyakoriak a félreértések. A terápia rossz kommunikációja, illetve ebből adódóan annak téves alkalmazása tovább súlyosbíthatja a beteg állapotát. Az egészségügyben dolgozók egy jelentős része úgy véli, a betegeknek „mindössze” annyi lenne a feladatuk, hogy ne térjenek el az orvos előírásaitól, szedjék a számukra rendelt gyógyszerkészítményeket a kezelőorvos utasításainak, valamint az alkalmazási előírásoknak megfelelően. Nehezen várható el ugyanakkor a betegektől az együttműködés, a terápiahűség, ha nem rendelkeznek elegendő ismerettel, saját betegségükkel, terápiájukkal, kilátásaikkal kapcsolatban.

Hogy milyen mértékben vagyunk képesek az egészségügyi ismeretek befogadására, megértésére, és ez alapján felelős döntéshozatalra, egyéni képességeinktől, saját igényességünktől és a velünk kapcsolatban álló, az egészségügyben tevékenykedő orvosoktól, szakszemélyzettől is függ. Eltérő kinek, mit „mond” egy gyógyszer használati utasítása, alkalmazási előirata, betegtájékoztatója.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szélesre tárja kapuit és a biztonságos gyógyszereléssel kapcsolatos képzésre hívja a Nemzeti Betegfórum szervezeteit. A 2016-ban első alkalommal megrendezendő nyílt nap csak az első lépés, az OGYÉI szakértői folyamatos konzultációt kezdeményeznek a különféle betegeket tömörítő szervezetekkel.

Örömmel invitáljuk a betegszervezetek képviselőit, akiket arra kérünk, készüljenek, és a helyszínen mondják el, vagy írják meg nekünk, milyen gyógyszereléssel, biztonságosabb gyógyszeralkalmazással összefüggő ismeretekre lenne szükségük ahhoz, hogy segíthessük betegtársaikat a gyógyulásban, életminőségük megőrzésében.

A konferencián elhangzott előadások az alábbi címekre kattintva letölthetők.

· Dr. Pozsgay Csilla: Köszöntő – Egészségtudatosság, egészségértés

· Dr. Pallós Júlia: Nem mellékes hatások – őszintén a mellékhatásokról

· Dr. Kis Viktória: Új lehetőség: a biológiai terápia – mire kell figyelnie a betegnek?

· Dr. Fodor Györgyi: Amire nem is gondolunk – a gyógyszerelési hiba

· Dr. Németh Rita: Valóban ártalmatlanok a gyógynövények?

· Dr. Panker Ádám: Az együttműködés jelentősége – a terápiamenedzsment programok jelentősége

· Pálffyné dr. Poór Rita: az internetes gyógyszerforgalmazás veszélyei

· Csakurdáné dr. Harmathy Zsuzsanna: A gyógyszerek helyes tárolása, eltarthatósága


Frissítve: 2019.01.03 15:36