60+ egészség – táplálkozási ajánlás, 60 év felettieknek
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) aSzéchenyi 2020 programban megvalósuló EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén” elnevezésű kiemelt projekt keretében elkészítette a „60+ egészség” című, új nemzeti táplálkozási ajánlást idősek számára. Az ajánlás, valamint a kapcsolódó, online elérhető receptek, és az étrendtervezési, a nyersanyagválasztásra vonatkozó és az ételkészítési javaslatok azt a célt szolgálják, hogy az időskori testi, lelki változásokat figyelembe vevő, korszerű táplálkozási ajánlások betartásával az egészségben eltöltött évek száma növekedhessen, és elősegítse a teljes, aktív élet lehetőségét, akár 60 év felett is. Az életkor növekedésével egyre fontosabbá válik, hogy milyen ételeket és milyen mennyiségben fogyasztunk. Az öregedés természetes, biológiai folyamat, melynek soránfokozatosan csökken a fizikai aktivitás, az emésztés lassul, az immunrendszer gyengül, és változik a szervezet hormonszintje. Mindez hatással van arra, hogy a szervezetünk mennyi energia, illetve milyen tápanyagok bevitelét, milyen mennyiségben igényli. Ha szeretnénk minél hosszabb időn át a lehető legegészségesebbek maradni, fontos, hogy táplálkozásunkat összehangoljuk a szervezetünkben bekövetkező változásokkal. Kis lépésekben, fokozatosan változtassuk meg az étkezési szokásainkat, de ezekhez ragaszkodjunk. Ennek kialakításához nyújt segédkezet ez a táplálkozási ajánlás. Az ajánlást az OGYÉI szakértői gondos tervezés során alakították ki, melynek fő üzeneteit online oktatáson keresztül szeretnék idős lakosok részére eljuttatni, melyre az alábbi linken tud regisztrálni
https://www.surveymonkey.com/r/idosektaplalkozasaregisztracio