1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Veszélynek teszi ki magát, aki házilag kotyvasztja az elektronikus cigaretta utántöltő folyadékot

Magyarországon ízesített dohánytermék, így (ízesített) e-cigaretta sem forgalmazható. Vannak azonban, akik az utántöltésre szolgáló folyadékot házilag keverik ki, ami rendkívül kockázatos lehet. Cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen veszélyekkel jár az otthon kotyvasztott liquid, illetve az eszköz „felturbózása”.

Mi is az e-cigaretta?

Az elektronikus cigaretta, népnyelven az e-cigi olyan egyszer használatos (eldobható), vagy utántöltő flakonnal utántölthető, illetve patronnal működő (többször használható) elektronikus termék, amely szopókán keresztül nikotin tartalmú pára fogyasztását teszi lehetővé.

Célkeresztben a fiatalok

Sajnálatos módon a „vaping”, azaz az elektronikus cigaretta használat elsődleges célcsoportja a fiatalok. A vonzó csomagolás, a különféle ízesítések (az ízesített e-cigik forgalmazása egyébként tiltott Magyarországon), az online rendelés lehetősége (amely illegális), valamint a kortársak elfogadó attitűdje miatt „menő” a tinédzserek körében, és a hagyományos cigarettával szemben nincs árulkodó szaga sem.

Mit tartalmaz az e-cigiben keletkező aeroszol?

Elsősorban a hagyományos dohánytermékekben is megtalálható és függőséget okozó anyagot: nikotint. Fontos tudni, hogy az e-cigiben lévő folyadék gyakran akkor is tartalmaz némi nikotint, ha egyébként 0%-os tartalmat tüntetnek fel a csomagoláson. Az eszközben keletkező gőz a nikotin mellett számos apró részecskét juttat a tüdőbe, az elektronikus cigarettákban lévő folyadék pedig több olyan anyagot, például nehézfémeket is tartalmazhat, amelyek károsak lehetnek az egészségre.

Miért kockázatos a házilag kikevert folyadék?

A jelenlegi szabályozás szerint Magyarországon e-cigi nem kapható ízesítéssel. Vannak azonban, akik az utántöltésre szolgáló folyadékot házilag keverik ki. Ugyanakkor ez rendkívül kockázatos: egyrészt ellenőrizetlen minőségű vegyi anyagok kerülhetnek a folyadékba, illetve a felhasználók olyan mennyiségben alkalmazhatják a nikotint, amely meghaladja azt a határértékét, ez pedig visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Sok esetben nemcsak nikotin kerül a folyadékba, hanem olyan tiltott anyag is, mint a tetrahidrokannabinol, azaz a THC. Az Egyesült Államokban például az e-cigaretta használók 18 százaléka gőzölt már kannabiszt. A házi bekeveréssel, illetve az utántöltő folyadék egyedi jellegének kialakításával összefüggő kockázatok mérséklése érdekében nagyon fontos a hazai jogszabályi előírások betartása! Ide tartozik az is, hogy csak megbízható, legális helyről vásároljanak ilyen termékeket, amire kizárólag a Nemzeti Dohányboltokban van lehetőség.

Miért veszélyes az otthon barkácsolt e-cigi?

Az e-cigarettákkal kapcsolatban szólni kell még egy kockázatról, magáról az eszközről, amely szintén „testre szabható”; azaz az alkatrészek beszerzése után összeszerelhető. Ezek, mivel akkumulátort tartalmazó elektronikus termékek, tűz- és robbanásveszélyesek, így az otthoni barkácsolásuktól tartózkodni kell! Vizsgálatok igazolták, hogy a folyadék magas hőmérsékletre történő felmelegítése a toxikus kibocsátások emelkedésével jár. Tehát, ha valaki nagyobb teljesítményű akkumulátort szerel az eszközbe azzal a toxikus kibocsátást is növelni fogja. Szintén kockázatot jelent a házilag összeszerelt eszközök kapcsán, hogy a nem megfelelő minőségű alkatrészek használata esetén nehézfémek oldódhatnak ki.

Forrás:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:52016DC0269&from=EN

https://www.fda.gov/tobacco-products/youth-and-tobacco/results-annual-national-youth-tobacco-surveyFrissítve: 2022.10.13 09:17