1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Várja az iskolák jelentkezését az OGYÉI! VII. HAPPY-Hét – 2016. május 2–6.

A gyermekelhízás elleni küzdelem érdekében hetedik alkalommal hirdeti meg a magyarországi általános iskolák számára a vízfogyasztást népszerűsítő programját az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A HAPPY-Hét során a gyerekek az OGYÉI által kidolgozott, kreativitást, ügyességet igénylő feladatok, játékos programok és interaktív oktatóanyagok segítségével ismerkednek az egészséges folyadékfogyasztási szokásokkal.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint a túlsúlyos vagy elhízott kisgyermekek száma 1990 és 2014 között 31 millióról 41 millióra nőtt, és leggyorsabban az alacsony, valamint a közepes jövedelmű országokban élő gyermekeknél növekszik. A túlsúlyosság és elhízás hatással lehet egy gyermek életminőségére – mivel sok akadállyal kell szembenéznie, beleértve fizikai, pszichikai és egészségügyi problémákat is – és az iskolázottság szintjére is. Nagy a valószínűsége annak, hogy az érintett gyermekek felnőttként is elhízottak maradnak, és ez komoly egészségügyi és gazdasági kockázatot jelent nekik, a családjuknak és a társadalomnak is – figyelmeztet a WHO.

Ugyanakkor a megfelelő folyadékfogyasztás nélkülözhetetlen mindenki, de különösen a gyermekek számára. A Környezet és Egészség Interminiszteriális Konferencia már 2010-ben célul tűzte ki, hogy az európai régióban minden gyermek számára az iskolában is biztosított legyen az egészséges ivóvíz.

Mit mutatnak a számok?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) felmérése szerint Magyarországon a 6–12 éves korosztály negyede túlsúlyos vagy elhízott. A szövetség 2014-ben Dunaharasztiban és 2015-ben Szerencsen indította el a Gyermekek Egészsége (GYERE) programot, amelynek célja többek között a gyermekkori elhízás visszaszorítása.

A vizsgálatban összesen 2126 – 6–12 év közötti – gyermek vett részt (1424 Dunaharasztiban és 702 Szerencsen). A felmérés eredményeinek tükrében elmondható, hogy Dunaharasztiban a vizsgált gyermekek több mint negyede, a szerencsi diákok mintegy harmada súlyfelesleggel rendelkezik. A vizsgálat eredményeiből az is látszik, hogy az idősebb korcsoportban – leginkább a fiúknál – gyakoribb a többletsúly.

Az MDOSZ vonatkozó felmérései is azt támasztják alá, hogy a túlsúly és az elhízás már a gyermekek körében is nagy számban fordul elő, ezért fontos kiemelt figyelmet fordítani az egészséges táplálkozásra, amelynek fontos része a megfelelő folyadékfogyasztás, a cukros üdítőitalok fogyasztásának csökkentése is.

Mit tehet az iskola? Mit tehetnek a szülők?

Az MDOSZ tapasztalatai összhangban állnak az európai adatokkal – hívja fel a lakosság figyelmét az OGYÉI főigazgatója. A cukros üdítő fogyasztása a gyermekkori elhízásban kiemelt kockázati tényező, a bevitel csökkentése bizonyítottan hatékony prevenciós eszköz. Többek között ezért indította útjára az intézet a magyarországi általános iskolák körében a vízfogyasztást népszerűsítő programját. A HAPPY-Hét (HAPPY – Hungarian Aqua Promoting Program in the Young) hosszú távú célja, hogy az iskolák fenntartói, a szülők és esetleges támogatók segítségével minden iskolában garantálják – a mosdón kívül is – az ingyenes vízvétel lehetőségét. Fontos lenne, hogy a vízfogyasztás növelésével párhuzamosan csökkenjen a cukrosüdítő-bevitel és ezáltal a gyermekkori elhízás előfordulásának gyakorisága.

A csapvíz Magyarország legalapvetőbb és legszigorúbban ellenőrzött élelmiszere, sőt elmondható, hogy az ország több pontján a csapvíz minősége az ásványvízével is vetekszik – hívja fel a szülők figyelmét Dr. Pozsgay Csilla, így elegendő egy ivópalackot biztosítani a gyerekeknek, felesleges cukros üdítőitalt csomagolni az uzsonna mellé. A csapvíz biztonságos, egészséges, környezetkímélő, olcsó és hozzáférése kényelmes. Biztonságos, mert Magyarországon ivóvíz csak olyan víz lehet, amely eleget tesz a jogszabályban rögzített szigorú határértékeknek.

A víziközmű-szolgáltatók kötelesek valamennyi ivóvízbázis üzemeltetését és felügyeletét az illetékes hatóságok által jóváhagyott vízbázisvédelmi tervek előírásai szerint ellátni. Emellett kötelesek rendszereiket az egészségügyi hatóságok által jóváhagyott, folyamatosan felülvizsgált és továbbfejlesztett vízbiztonsági terveknek megfelelően üzemeltetni. E tervek kockázati alapon értékelik az ivóvízellátás összes potenciálisan megjelenő egészségi veszélyét, és megfelelő megelőző, illetve kockázatkezelő intézkedéseket rendelnek mindegyik mellé.

  • A csapvíz egészséges, mert hozzájárul a szervezet megfelelő hidratáltságához, nem tartalmaz cukrot, nem károsítja a fogakat, fogyasztása nem vezet súlytöbblet kialakulásához, emellett mindig frissen fogyasztható.
  • A csapvíz környezetkímélő,mert nem terheli a környezetet a szétszórt műanyag palackokkal és szállítása során nincs kibocsátott égéstermék.
  • A csapvíz olcsó, mert egy liter a csatornadíjjal együtt kb. 50 fillérbe kerül.

Bővebben a HAPPY-Hét programjáról

 

A HAPPY-Hét programja az oktatásra és az ingyenes választék biztosítására épül. Idén, 2016-ban a május 2-ai héten a gyerekek az OGYÉI által kidolgozott, kreativitást, ügyességet igénylő feladatok, játékos programok és interaktív oktatóanyag segítségével ismerkednek az egészséges folyadékfogyasztási szokásokkal. A HAPPY-Hét során a tanulók a gyakorlatban is megtapasztalhatják a vízfogyasztás előnyeit: az iskolák étkezőbe, osztálytermekbe kihelyezett, vízzel telt kancsók és egyéb megoldások révén biztosítják a mosdón kívüli vízvételt.
A tavalyi programhoz összesen 450 oktatási intézmény 124 ezer tanulója csatlakozott. A visszajelzések szerint a pedagógusok kivétel nélkül hasznosnak ítélik a programot, amely a gyerekek körében is nagy népszerűségnek örvend. A HAPPY-Hét hosszú távon is eredményesnek bizonyult: a diákok egészségesebb folyadékfogyasztási szokásokat alakítottak ki, az évek során több iskolában beszüntették a cukros üdítők árusítását, és a szülők segítségével ivókutak, ballonosvíz-adagolók kerültek kihelyezésre.

 

A kezdeményezéshez csatlakozni kívánó általános iskolák regisztrálása már elindult. Az érdeklődők https://ogyei.gov.hu/happy/ oldalon található linkre kattintva jentkezhetnek a programra.

A HAPPY-Hét népszerűsítését szolgáló plakátok, illetve az infografikák letölthetőkaz OGYÉI honlapjáról, illetve a Magyar Víziközmű Szolgáltatók (MAVÍZ) segítségével eljutnak a regisztrált iskolák tankerületi vezetőihez, akiktől az iskolák átvehetik a kinyomtatott plakátokat.

Az iskolák közötti verseny főnyereményeként az OGYÉI munkatársai és Kovács Lázár séf közös főzésre várják annak az iskolának a legaktívabb 30 tanulóját és tanáraikat, akik a legtöbb programelemet használva népszerűsítik a vízfogyasztást a gyerekek körében. A részvétel kreatív (pl. iskolaújság, prezi, iskolahíradó, rádiótudósítás, ppt) dokumentálását, a pályázati anyagukat, kérjük, küldjék el a happyhet@nngyk.gov.hu e-mail címre.

Az OGYÉI főigazgatója, Dr. Pozsgay Csilla arra kéri az iskolák vezetőit, csatlakozzanak a HAPPY-Hét programjához, segítsenek abban, hogy a gyerekek megértsék a folyadékpótlás jelentőségét és tisztában legyenek a cukros üdítőitalok fogyasztásának káros hatásaival.

További információ:

ogyei.gov.hu/happy

OGYÉI – Kommunikációs Iroda - E-mail: kommunikacio@nngyk.gov.hu


Cukros üdítők és tejkészítmények cukortartalma


Üdítő

Cukor (gramm/0,5 liter)

Kockacukor (darab)­*

Coca-Cola kólaízű szénsavas üdítőital

56

14

Pepsi kólaízű szénsavas üdítőital

55

14

Coca-Cola Cherry kólaízű szénsavas üdítőital cseresznyeízesítéssel

56

14

Márka kólaízű szénsavas üdítőital cukorral és édesítőszerrel

35

9

Tesco Original kólaízű szénsavas üdítőital

53,5

13

Jégkristály kólaízű szénsavas üdítőital cukorral és édesítőszerekkel

21,5

5

Dr Pepper szénsavas üdítőital

34

9

Fanta narancs szénsavas üdítőital

56

14

Schweppes Orange narancs szénsavas üdítőital

35

9

Schweppes szőlő szénsavas üdítőital almaízesítéssel

34

9

Schweppes Indian Tonic szénsavas üdítőital

43,5

11

7UP citrusaromákkal ízesített szénsavas üdítőital

55

14

Canada Dry gyömbérízű szénsavas üdítőital

32,5

8

Fanta citrom szénsavas üdítőital

58

15

Kinley Ginger Ale gyömbérízű szénsavas üdítőital

32,5

8

Márka meggy szénsavas üdítőital cukorral és édesítőszerrel

25

6

Sprite citrom- és lime-ízű szénsavas üdítőital

36,5

9

Traubisoda szénsavas fehérszőlő üdítőital cukorral és édesítőszerrel, természetes ásványvízből

18

5

Apenta bodzaízű szénsavas üdítőital természetes ásványvízzel

21

5

Kinley tonikízű szénsavas üdítőital

32,5

8

Nestea Green Tea eper-aloe vera ízű szénsavmentes üdítőital

23

6

Nestea szénsavmentes őszibarackízű üdítőital teakivonattal

23

6

Lipton citromízű szénsavmentes üdítőital

23

6

Jana Ice Tea szénsavmentes barackízű üdítőital

23,5

6

Lipton őszibarackízű szénsavmentes üdítőital

22,5

6

Xixo Ice Tea szilvás jegestea

34

9

Tesco Ice Tea citrom ízű üdítőital zöldteakivonattal

34

9

Ízesített tejkészítmények

Cukor (doboz/gramm)

Kockacukor (darab)­*

Mizo kakaó 450 ml

49,5

12

Mizo UHT félzsíros kakaó 200 ml

22

6

Mizo csokis tej 330 ml

34

9

Mizo Pillanatok félzsíros madártejízű tejkészítmény 330 ml

39,5

10

Zott Monte csokoládés, mogyorós ital 200 ml

20,5

5

* 1 db kockacukor = 4 gramm cukor = 16 kcal


 

Frissítve: 2017.01.14 15:48