1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Újabb két gyógyszertárat zárt be az OGYÉI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelenleg is vizsgálódik annak a két gyógyszertárnak az ügyében, melyek gyógyszerforgalmazási tevékenység folytatására vonatkozó engedélyét az OGYÉI 2017. február 16-án visszavonta. Az illegális gyógyszerforgalmazás felderítését célzó vizsgálatok újabb állomása a budapesti Bercsényi Gyógyszertár és a Pázmány Péter Patika volt.

Az elmúlt időszak hatékony és eredményes gyógyszertári ellenőrzési tevékenysége eredményeképpen az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Magyarországon több olyan gyógyszertár (többek között a vizsolyi Attila Patika) tevékenységét függesztette fel, melyekről bebizonyosodott, hogy a szakma szabályait súlyosan megszegik. Ezek a patikák olyan jogszabályellenes tevékenységet folytattak, mely során a zárt és biztonságos gyógyszerellátási lánc megszakadt, vényköteles, szigorú orvosi felügyeletet igénylő készítmények kerültek ki a gyógyszertárból ismeretlen körülmények között, kontrollálatlanul, melynek eredményeképpen fokozott egészségügyi veszélyhelyzet kockázatát idézték elő.

Az OGYÉI mostani eljárásai során a Bercsényi Gyógyszertár és a Pázmány Péter Patika esetében kiderült, hogy a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságok és a személyi jogos gyógyszerészek figyelmen kívül hagyták a hatályos jogszabályokat, és ismeretlen személyeknek, cégeknek értékesítettek különféle jogellenes technikákkal, több tízezer doboznyi (több millió tabletta) klonazepám hatóanyag-tartalmú nyugtató-szorongásoldót – mondta el a két patika vizsgálatával kapcsolatban dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója.

A Bercsényi Gyógyszertár esetében az OGYÉI szakemberei helyszíni ellenőrzéseik alkalmával a 2015-ös és 2016-os évek forgalmi adatait vizsgálták. A hatósági ellenőrzést végző tisztigyógyszerészek azt tapasztalták, hogy a nagykereskedők által értékesített gyógyszerek egy részét a gyógyszertár nem rögzítette a kötelezően alkalmazandó, készletkezelő és elszámoló gyógyszertári elektronikus nyilvántartási rendszerben. A kötelező nyilvántartás megkerülésével, illegálisan közvetlenül továbbértékesítették a megvásárolt gyógyszereket, melyek jelentős része vélhetően külföldre került. Az ügyhöz tartozik, hogy a Bercsényi Gyógyszertárat 2015-ben egyszer már megbírságolta a hatóság, vényköteles gyógyszerek vény nélküli forgalmazása, kiadása miatt. A most vizsgált időszak alatt a Bercsényi Gyógyszertárról kiderült, hogy 1395 doboz gyógyszert jogszerűtlenül szolgáltatott ki olyan külföldi egészségügyi szolgáltatónak, akinek erre jogosító engedélye nem volt, másrészt pedig 56114 doboz klonazepám hatóanyag-tartalmú gyógyszert szerzett be nagykereskedőktől. A gyógyszertár saját nyilvántartásában erre vonatkozó információt, számlát, illetve más bizonylatot nem találtak az OGYÉI szakemberei.

A Pázmány Péter Gyógyszertár esetében alapvetően azonos jogsértő esetek fordultak elő, itt egy korábbi – 2013 és 2016 közötti – időszak forgalmát monitorozta a hatóság. A Pázmány Péter Gyógyszertár 240 doboz, kizárólag recept ellenében kiadható készítményt szolgáltatott ki olyan külföldi egészségügyi szolgáltatónak, akinek erre jogosító engedélye nem volt. Továbbá 33 782 doboz gyógyszer kiadását sem orvosi vény, sem megrendelőlap becsatolásával nem tudták igazolni.

Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: eddigi vizsgálódásaik és ezen alapuló becsléseik szerint az elmúlt három évben a gyógyszerek készletezésére és kiadására vonatkozó szakmai szabályok megsértése eredményeképpen több tízmillió tabletta­ – nyugtató, altató, daganat-ellenes gyógyszer és fájdalomcsillapító – került ki a legális, zárt gyógyszerellátási láncból.

Az OGYÉI a két ügyben megkereste a NAV-ot, kérve a nyomozóhatóságot, hogy segítse az esetek felderítését. Dr. Zámbó Péter pénzügyőr dandártábornok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyanú szerint egy budapesti gyógyszerész rendelt a két gyógyszertár nevében több hazai gyógyszer-nagykereskedőtől, havonta tízmilliós nagyságrendben.

A NAV pénzügyi nyomozói a legutóbb útnak indított szállítmányról tájékoztatták a svéd rendőrséget. A tablettákat egy magyar kamion szállította Svédországba, ahol a sofőr az árut átadta egy svéd futárnak, aki autóval vitte volna tovább, de a rendőrség útját állta. A csomagtartóban több mint tizennégyezer tablettát találtak. A magyar kamionsofőrt és a svéd futárt kábítószer-csempészet miatt előzetes letartóztatásba helyezték. Mindeközben a pénzügyi nyomozók hét budapesti és Pest megyei, továbbá három vidéki helyszínen tartottak házkutatásokat. Több mint félmillió szem tabletta került elő.

A NAV eddigi adatai szerint az elkövetők a nagy mennyiségben beszerzett gyógyszert illegális úton külföldre juttatták. Az itthoni beszerzési ár és a külföldi feketepiaci érték között jelentős különbség van, így hatalmas bevételük származhatott az illegális kereskedelemből. Dr. Zámbó Péter tájékoztatása szerint az ügyben jelenleg három gyanúsított van. Engedély nélküli nemzetközi kereskedelmi tevékenység miatt folyik a nyomozás.

Dr. Pozsgay Csilla a sajtótájékoztatón ismételten felhívta a gyógyszerészek figyelmét arra: a gyógyszerek készletezésére, tárolására és kiadására vonatkozó szakmai szabályok maradéktalan betartása elengedhetetlenül fontos, mely alapvetően biztosítja, hogy Magyarországon továbbra is zárt, biztonságos, kiszámítható gyógyszerellátási rendszer működjön. Ennek meglétét és betartását az OGYÉI fokozottan ellenőrzi a jövőben is.

 

2017. 02. 20.

 

Frissítve: 2020.11.20 11:28