1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Új, időseknek szóló táplálkozási ajánlással segíti az OGYÉI az egészség megőrzését

70 évvel ezelőtt, április 7-én ünnepeltük először az egészségügyi világnapot. A kerek évforduló alkalmából az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) új és kifejezetten az idősebb korosztálynak szóló táplálkozási ajánlásából közöl részleteket, áprilistól. A hasznos információk, gyakorlati tanácsok, mintaétrendek és receptek a www.merokanal.hu weboldalon lesznek elérhetők.

Az ENSZ világviszonylatú népességbecslése szerint 2015 és 2050 között a 60 év feletti populáció megduplázódik, azaz közel kétmilliárdra nő az idős korosztály létszáma. 30 év múlva tehát a világon minden 5. ember a 60 év feletti korcsoportba fog tartozni. Hazánkban az elmúlt 140 évben folyamatosan emelkedett a 60 év felettiek népességen belüli aránya: míg 1870-ben a népesség huszada, 2001-ben már ötöde, a legutóbbi, 2011-es népszámlálási adatok szerint pedig közel a népesség negyede számított idősnek.

Fontos, hogy a 60 év felettiek, de a róluk gondoskodók, őket ellátók is tisztában legyenek azzal, milyen speciális táplálkozási igényei vannak ennek a korosztálynak, hogy ne csupán önmagában az átlagos élethossz növekedjen, hanem párhuzamosan az egészségben eltöltött évek száma is. Az öregedő társadalmak olyan közös feladata ez, melynek sikeres teljesítése egyértelműen pozitív gazdasági és szociológiai hatásokat eredményez, világszerte.

Az öregedés természetes biológiai folyamat, és nem szükségszerű, hogy kóros állapotok vagy betegségek kísérjék, azonban a kialakuló élettani változások kétségkívül fokozzák a betegségekre, balesetekre való hajlamot. Időskorra a szervezetben számtalan változás következik be: lassul az emésztés és a felszívódás, gyengül az immunrendszer, csökken a szervezet energiaszükséglete és a hormonszint. 60 éves kor felett ezért gyakrabban alakulhat például ki túlsúly és elhízás, amely hozzájárulhat a cukorbetegség, az egyes daganatos és a szív-érrendszeri betegségek kockázatának növekedéséhez. A többlet testsúly továbbá megterheli a csontokat és ízületeket, nehezítve a mindennapi tevékenységek elvégzését. Az egészség megőrzése érdekében kiemelten fontos, hogy a szervezetben történő változásokhoz igazodó táplálkozási szokások alakuljanak ki.

Az ajánlás egyes elemeit, az egyes élelmiszercsoportokra (zöldség és gyümölcs, gabona, tejtermékek, húsok stb.) és tápanyagokra vonatkozó javaslatokat, továbbá a gyakorlati megvalósítást segítő segédanyagokat (pl. mintaétrendeket, recepteket) az OGYÉI áprilistól teszi közzé a www.merokanal.hu weboldalon.

Az OGYÉI új, időseknek szóló nemzeti táplálkozási ajánlása a Széchenyi 2020 programban megvalósuló EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén című kiemelt projekt, T02 Kardiovaszkuláris és onkológiai kliensutak mentén idősek helyes táplálkozási szokásainak fejlesztése nevű munkacsomagban zajló munka eredménye.Budapest, 2020. április 07.
Frissítve: 2020.04.15 14:24