Új élelmiszer engedélyeztetése

Megjelent: 2018.08.01 12:26, Utolsó módosítás: 2025.02.19 15:48

Az Unión belül csak az engedélyezett és az uniós jegyzékbe (2017/2470/EU bizottsági végrehajtási rendeletbe) felvett új élelmiszerek hozhatók forgalomba önmagukban vagy használhatók fel élelmiszerekben, a jegyzékben meghatározott felhasználási feltételeknek és címkézési előírásoknak megfelelően.

Az új élelmiszerek Unión belüli forgalomba hozatalának engedélyezését és az uniós jegyzéknek naprakésszé tételét szolgáló eljárás vagy a Bizottság saját kezdeményezésére, vagy a kérelmező Bizottsághoz intézett kérelme alapján indul.

Ha tehát az uniós jegyzékben nem szereplő új élelmiszert vagy a jegyzékben előírt követelményektől eltérő új élelmiszert szeretne az élelmiszervállalkozó forgalomba hozni, akkor engedélyezési kérelmet kell benyújtani az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósághoz (Directorate-General for Health and Food Safety, DG SANTE). A kérelmek benyújtására egy online felület áll rendelkezésre, mely IDE kattintva érhető el. A Bizottság a kérelmet késedelem nélkül a tagállamok rendelkezésére bocsátja és nyilvánosságra hozza a kérelem összefoglalását.

Az új élelmiszerek forgalomba hozatalára vonatkozó kérelem benyújtásához szükséges adminisztratív és szakmai követelményeket a 2017/2469/EU bizottsági végrehajtási rendelet határozza meg.

A kérelem legfontosabb pontja az, hogy az élelmiszervállalkozónak/kérelmező tudományos bizonyítékok alapján igazolja, hogy az új élelmiszer nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot a fogyasztók számára.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) több részletes útmutatót dolgozott ki, melyek segítségül szolgálhatnak a 2015/2283/EU rendelet előírásai alapján az új élelmiszerek engedélyezése iránti kérelmek elkészítéséhez, illetve a harmadik országokból származó hagyományos élelmiszerekre vonatkozóan. Az EFSA által elkészített útmutatók IDE kattintva elérhetők.

Ha az új élelmiszer hatással lehet az emberi egészségre, a Bizottság felkérheti az EFSA-t az új élelmiszer biztonságosságának értékelésére és szakvéleményének kiadására. Az EFSA a 2015/2283/EU rendelet 23. cikkének megfelelően nyilvánosságra hozza a kérelem nem bizalmas dokumentumait. Az EFSA a szakvéleményében többek között értékeli az új élelmiszer minden olyan jellemzőjét, amely biztonsági kockázatot jelenthet az emberi egészségre nézve, és figyelembe veszi a lakosság veszélyeztett csoportjaira gyakorolt esetleges hatásokat is. Az élelmiszerláncban alkalmazott uniós kockázatértékelés átláthatóságáról és fenntarthatóságáról szóló 2019/1381/EU rendelet értelmében a kérelem harmadik felekkel történő nyilvános konzultáción vesz részt, melynek eredményét az EFSA a tudományos véleményében szintén közzéteszi. Az EFSA a Bizottságtól származó érvényes kérelem kézhezvételétől számított 9 hónapon belül adja ki véleményét.

Amennyiben az EFSA nem emel kifogást az új élelmiszer biztonságossága ellen, az EFSA véleményének közzétételétől számított 7 hónapon belül a Bizottság benyújtja a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottságának (Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed, SCoPAFF) az új élelmiszer forgalomba hozatalát és az uniós jegyzék naprakésszé tételét engedélyező végrehajtási aktus tervezetét.

Ha a Bizottság nem kérte az EFSA szakvéleményét, akkor 7 hónapon belül a SCoPAFF elé terjeszti az új élelmiszer Unión belül történő forgalomba hozatalának engedélyezésére és az uniós jegyzék naprakésszé tételére vonatkozó végrehajtási jogi aktus tervezetét.

Amennyiben a Bizottság vagy az EFSA kiegészítő információkat kér a kérelmezőtől a kérelemmel kapcsolatban, a kérelmezővel egyeztetve meghatározza ezen információk benyújtásának határidejét. Ebben az esetben a megadott határidők meghosszabbításra kerülhetnek.

Az új élelmiszer jogszerűen akkor kerülhet az Európai Unió piacára, ha a SCoPAFF elfogadja az uniós jegyzékbe történő felvételt és a Bizottság ez alapján naprakésszé teszi a jegyzéket.

 


Minden jog fenntartva © 2025 Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
accessible