1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás magisztrális alapanyagok törléséről

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a betegek biztonságát szem előtt tartva időről-időre kezdeményezi a gyógyszerkészítéshez használatos alapanyagok felülvizsgálatát, az egészségre veszélyt jelentő, elavult, nem bizonyított hatásosságú anyagok kiszűrése és törlése érdekében. A legutóbbi felülvizsgálat lezárultát követően az intézet három készítmény törléséről döntött.

Ahogyan arról az OGYÉI korábban már tájékoztatást adott, intézetünk az idei év októberében kezdeményezte a magisztrális gyógyszerkészítéshez felhasználható kémiai gyógyszeranyagok, zsiradékok, viaszfélék, növényi drogok, illóolajok és gyógyszerkészítmények listájának (pozitív lista) teljes felülvizsgálatát, orvosbiológiai és farmakovigilanciai szempontú értékelését.
Az OGYÉI az eljárást követően, az előny-kockázat arány figyelembe vételével három készítmény törléséről döntött:
·         Suppositorium antipyreticum pro infante
·         Suppositorium antipyreticum pro parvulo
·         Glycerinum boraxatum
Az első két, aminophenazon hatóanyag-tartalmú készítmény esetében az OGYÉI megállapította, hogy azok alkalmazása számos szervrendszert érintő mellékhatással járhat.
Az aminophenazon pozitív listáról történő törlést az OGYÉI 1/2019-MAG sz. közleménye teszi közzé, amely az OGYÉI honlapján megtekinthető.
A Glycerinum boraxatum esetében a törlésre azért volt szükség, mert az OGYÉI megállapította, hogy a borax glicerinnel képzett vegyületére vonatkozóan nem találhatók a szakirodalomban megbízható farmakológiai adatok, valamint annak hatásossága sem kétséget kizáróan bizonyított. Mindemellett, a készítmény magas borax-koncentrációja miatt nem garantálható az Európai Bizottság iránymutatásában ajánlott, bórra vonatkozó biztonsági határértékek betartása sem.
Mivel az eljárás során kiderült, hogy ezen készítmények előny-kockázat aránya negatív, a betegbiztonság és a biztonságos gyógyszerhasználat érdekében azok törlésre kerülnek a Formulae Normales VII. kiadásából.
Az OGYÉI megkezdte az érintettek tájékoztatását a kapcsolódó intézkedésekről és határidőkről. Ezúton is kérjük a szakma támogatását és együttműködését!

Budapest, 2019. december 03.
Frissítve: 2020.07.03 14:19