1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Sajtóközlemény - Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet idősek körében végzett biomarker kutatást

2021.11.03.

ORSZÁGOS GYÓGYSZERÉSZETI ÉS ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet idősek körében végzett biomarker kutatást

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) idősek körében végzett kutatása a biomarkerekkel mérhető tápanyag- és vitaminellátottságról, valamint a nátrium-, kálium-, kalciumürítésről gyűjtött információkat, mellyel hozzájárult az idősek tápanyag-ellátottságának jobb megismeréséhez és az időseknek szóló táplálkozási ajánlás elkészítéséhez.

A biológiai marker-vizsgálat előnye, hogy a tápanyagok biológia hasznosulása tükröződik a vérből és vizeletből mért értékekben, így pontosan detektálhatók a szív- és érrendszeri és egyéb krónikus, nem-fertőző betegségek kockázatai, az ásványianyag-bevitel, illetve a vitamin-ellátottság. A vizsgálat a táplálkozási szokások feltárásával lehetőséget ad az időskori táplálkozási irányelvek javítására, az ellátórendszer számára pedig az idősekkel kapcsolatos egészségügyi feladatok tervezésére.

A 60 év feletti idősek bevonásával végzett vizsgálatban a biológiai markerek – mint a vér lipid paraméteri (LDL, HDL és összkoleszterin) – a szív- és érrendszeri betegségek magas kockázatát, a vércukor értékek pedig a szénhidrát-anyagcsere károsodását mutatták, csaknem minden második idősnél a prediabétesz vagy diabétesz klinikai képe volt valószínűsíthető. A vizeletben mért nátrium- és káliumszintek megerősítették, hogy az idősek táplálkozására is jellemző a túlzott sófogyasztás, és az elégtelen káliumbevitel, melyek szintén a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát növelő tényezők. Bár nem volt kritikusan alacsony a D-vitamin és a folát-ellátottságuk, az optimálisnál kedvezőtlenebb értékeket mértek. Az idősek vasellátottsága viszont megfelelő, esetükben a B12-vitamin-hiány kockázata is alacsony.

A Biomarker vizsgálat és az OGYÉI korábbi kutatásai alapozták meg az időseknek szóló táplálkozási ajánlás elkészítését. Az „Új Nemzeti Táplálkozási Ajánlás Időseknek” (https://merokanal.hu/60-egeszseg-kiadvany/) a hazai és nemzetközi trendeket követve korszerű vizuális stílusban, közérthető megfogalmazással, gyakorlati, a mindennapokban használható eszközökkel segíti az időseket vagy az idősek ellátásában résztvevőket az egészséges táplálkozás megvalósításában. Ennek 8 alappillére: (1) az energiaegyensúly; (2) a napi zöldség -, gyümölcs, (3) a tej, tejtermékek és (4) teljes értékű gabonák fogyasztása; (5) a hal, hús, tojás vagy tej, tejtermékek (állati fehérjék) főétkezésekbe való beemelése; (6) napi 2 liter folyadék fogyasztása; (7) a só, a cukor és a telített zsírok csökkentése az étrendben; (8) a változatosság, idényszerűség és a friss, helyi termékek előnyben részesítése.

A Biológiai marker vizsgálat, és az Új Nemzeti Táplálkozási Ajánlás Időseknek az OGYÉI-ben futó EFOP 1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén” elnevezésű kiemelt projekt keretében valósultak meg.


Frissítve: 2022.11.15 13:43